Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την αγορά, επιδιώκει να αλλάξει η ατζέντα και η παραπολιτική που συνόδευσε το κλείσιμο της ΕΡΤ που λίγο έλλειψε να έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησης, να δώσει τη θέση της στην ουσία, που δεν είναι άλλη από την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Την προσπάθεια για αλλαγή κλίματος αναγνωρίζουν οι επενδυτές, παρά το γεγονός ότι η αγορά θα μπορούσε να επιβαρυνθεί από τις αποκοπές των μερισμάτων σε Coca Cola, Καρέλια και Motor Oil. Όπως επίσης, αναγνωρίζουν ότι μετά την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο έχουν ένα εμπόδιο λιγότερο στο δρόμο για την επιστροφή στην ανάπτυξη.  Η αγορά περιμένει να βγει κάτι από τις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τις κοινοπραξίες που ενδιαφέρονται για την ΔΕΣΦΑ και βεβαίως τον TAP, την διοίκηση της Cosco και τις επαφές της Emma Delta που απέκτησε το 33% του ΟΠΑΠ, προκειμένου να αρθεί η εμπλοκή με τα λαχεία.

Οι παραπάνω εξελίξεις αναμένεται να έχουν και χρηματιστηριακό ενδιαφέρον, αφού το πέρασμα του ΤΑΡ από την Ελλάδα σημαίνει ανάληψη παραγγελιών για τη Σιδενόρ και τα Σωληνουργεία Κορίνθου, που αποτελούν θυγατρικές εταιρείες της Βιοχάλκο. Για το απόγευμα δε, έχει προγραμματιστεί κυβερνητική σύσκεψη για τον ΟΛΠ, ενώ υπάρχει η δέσμευση του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα ενώπιων 20 θεσμικών επενδυτών, εκπροσώπων ξένων οίκων που συμμετείχαν σε εκδήλωση της Eurobank ότι ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ θα προκηρυχθεί πάλι και μάλιστα άμεσα.

Οι συναλλαγές πάντως, δεν πείθουν και είναι ιδιαίτερα υποτονικές, στα επίπεδα των 10 εκατ. ευρώ, γεγονός που ανησυχεί για περίπτωση bear trap στη συνέχεια. Η αγορά επιβραβεύει την Πειραιώς με κέρδη 5,4%, στο 1,39 ευρώ και όγκο άνω του 1 εκατ. τεμαχίων. Κέρδη άνω του 5% για την Alpha και άνω του 3% για τον ΟΤΕ, κοντά στο 2,8% συνεχίζει να ανεβαίνει και σήμερα η ΔΕΗ, στα επίπεδα των 7 ευρώ, στα 4,31 ευρώ ενισχύεται ο Μυτιληναίος, κοντά στο 3% τα ΕΛΠΕ, 2,5% ο ΟΠΑΠ και άνω του 4% ανέρχονται τα κέρδη στην Ελλάκτωρ.  Απώλειες λόγω μερισμάτων στην Motor Oil και την Coca Cola από τον 25άρη.

 

ΧΣ

Facebook Comments