Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες να δαπανηθούν 136 δισ. ευρώ το 2014, να υπάρξει δηλαδή μια περικοπή κατά 6% του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύγκριση με το φετινό προϋπολογισμό, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια.

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν αφήνει “μεγάλα περιθώρια”, σχολίασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, Γιάνους Λεβαντόφσκι, παρουσιάζοντάς τον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ευρωβουλευτίνα Έιντα Καρδιαθάμπαλ Ρουμπιάλ, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, δήλωσε ότι δεν είναι “ιδιαίτερα ενθαρρυντικό” το γεγονός ότι προτείνονται περικοπές σε τομείς του προϋπολογισμού που φθάνουν έως και το 12% για ορισμένες κατηγορίες κονδυλίων.

Η Έλντα Σόουζα της κοινοβουλευτικής ομάδας της αριστεράς GUE/NGL επέκρινε αυτόν τον “προϋπολογισμό λιτότητας”, προσθέτοντας ότι οι περικοπές στις χρηματοδοτήσεις για τη γεωργική ανάπτυξη, το άσυλο και τους μετανάστες καθώς και σε άλλες δράσεις για την αρωγή προς τις πιο κοινωνικά ευάλωτες ομάδες “αγγίζουν τα όρια του γελοίου”.

Τα κράτη-μέλη αξιώνουν περιορισμό των δαπανών εν μέσω της επιβολής προγραμμάτων λιτότητας, ενώ αντιθέτως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μάχεται για να διατηρήσει και να μεγεθύνει πόρους, προτείνοντας ρήτρες ευελιξίας αλλά και την αναθεώρηση του προϋπολογισμού σε μερικά χρόνια – με την ελπίδα ότι το χειρότερο θα έχει περάσει σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση.

Ο προϋπολογισμός του 2014 πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ προηγουμένως οι ευρωβουλευτές πρέπει να εγκρίνουν το επταετούς ισχύος ΠΔΠ 2014-2020, που θεωρητικά πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2014.

Το ΕΚ απέρριψε την αρχική εκδοχή του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου που είχαν υποβάλει τα κράτη μέλη.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα κράτη μέλη δεν “έλαβε επαρκώς υπόψη της τις προτεραιότητες του (Ευρωπαϊκού) Κοινοβουλίου”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς σε επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας Έιμον Γκίλμορ, ο οποίος συντονίζει τη διαπραγμάτευση για το θέμα αυτό εκπροσωπώντας την ιρλανδική προεδρία της ΕΕ. “Κατά συνέπεια μπορεί να υποτεθεί ότι μια ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο δεν θα ταχθεί υπέρ του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων της περασμένης εβδομάδας”, πρόσθεσε ο κ. Σουλτς.

Κορυφαίοι παράγοντες της ΕΕ αναμένεται να συνεχίσουν την προσπάθεια για να επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με την ελπίδα να υπάρξει διευθέτηση του προβλήματος ει δυνατόν μέσα στην εβδομάδα.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρόμπαϊ κάλεσε την Τρίτη “όλους τους εμπλεκόμενους να αναλάβουν τις ευθύνες τους ούτως ώστε οι διαπραγματεύσεις να ευοδωθούν”.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το ΠΔΠ 2014-2020, αυτό θα σημάνει ότι θα απειληθούν δαπάνες που έχουν προγραμματιστεί για το 2014, περιλαμβανομένων κονδυλίων για την καταπολέμηση του φαινομένου της ανεργίας των νέων και την υποστήριξη μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων (ΜΜΕ).

Αυτές -ακριβώς- είναι οι δύο κυριότερες προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αρχίζει σήμερα.

Facebook Comments