Αύξηση των εξαγωγών στα επίπεδα του 3% για το σύνολο του 2013, έχει προβλέψει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων με διατήρηση θετικών προσήμων στους ρυθμούς ανόδου, χάρη κυρίως στις εντυπωσιακές επιδόσεις των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, των τροφίμων και ειδικά του ελαιολάδου, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η αύξηση θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2,7%.

Η ανάλυση των πρώτων εκτιμήσεων για την πορεία των εξαγωγών κατά τον περασμένο Ιανουάριο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΣΕ, έδειξε αύξηση κατά 3%, καθώς η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, ανήλθε στο ποσό των 1.284,6 εκατ ευρώ έναντι 1.247,2 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2012.

Σε επίπεδο δωδεκαμήνου (Φεβρουάριος 2012-Ιανουάριος 2013), η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση 3,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2011 – Ιανουαρίου 2012.

Η αύξηση των εξαγωγών προήλθε κυρίως από τις καλύτερες εξαγωγικές επιδόσεις προς τις χώρες της ΕΕ (+6,7%), ενώ αντίθετα, μείωση καταγράφηκε στις εξαγωγές προς τις Τρίτες Χώρες (-3%).

Σε ότι αφορά τα προϊόντα, εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εξαγωγών του ελαιολάδου, κατά 187,6%, με τους Έλληνες παραγωγούς να εκμεταλλεύονται τη θετική συγκυρία της μειωμένης ισπανικής παραγωγής, ενώ εξαιρετική είναι η δυναμική που παρουσιάζουν συνολικά τα αγροτικά προϊόντα της χώρας και ειδικά τα οπωροκηπευτικά, διευρύνοντας έτι περαιτέρω τα διεθνή μερίδιά τους (+21,2%).

Στον αντίποδα, το σκληρό ευρώ φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τα βιομηχανικά προϊόντα (-3,8%) και τα προϊόντα της κατηγορίας μηχανήματα-εξοπλισμοί (-5,9%).

Νέα αύξηση εισαγωγών Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα συνεχίστηκε και η αύξηση των εισαγωγών, γεγονός που καταγράφεται για πρώτη φορά την τελευταία 3ετία. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εισαγωγών-αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, τον Ιανουάριο του 2013 ανήλθε στο ποσό των 2.344,0 εκατ. ευρώ έναντι 2.299,4 εκατ ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, παρουσιάζοντας αύξηση 1,9%.

Η αύξηση των εισαγωγών προήλθε κυρίως από τις Τρίτες Χώρες (+4,4%), ενώ οι εισαγωγές από τις χώρες της ΕΕ ήταν σχεδόν στάσιμες (+0,8%).

Ωστόσο, σε επίπεδο δωδεκαμήνου, η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε μείωση 4,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2011 – Ιανουαρίου 2012.

Facebook Comments