Δραστική πτώση της τιμής της μετοχής της Renault κατά 23% σημειώθηκε χθες στο γαλλικό χρηματιστήριο, εξαιτίας της εφόδου κρατικών υπαλλήλων στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Παρίσι.

Η έφοδος αφορούσε ευρεία έρευνα, η οποία σχετίζεται με τις εκπομπές ρύπων από τα αυτοκίνητα της εταιρείας, εγείροντας παράλληλα ερωτήματα μήπως επαναληφθεί το σκάνδαλο της Volkswagen. Ωστόσο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Εμανουέλ Μακρόν, υποβάθμισε τη σημασία της εφόδου, τονίζοντας πως «δεν στιγματίζει τη Renault». Επιπλέον, έρευνες είχαν ήδη διεξαχθεί και στα εργοστάσια της Renault στις περιοχές Γκιανκούρ και Λαρντί, κοντά στο Παρίσι. Σε δήλωσή της, η εταιρεία ανέφερε πως συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές, ενώ η επίσης γαλλική Peugeot Citroen διαβεβαίωσε πως δεν διεξήχθη έρευνα στα δικά της γραφεία.

Μετά το τεράστιο σκάνδαλο παραπλάνησης των διεθνών αρχών από τη VW σχετικά με τα επίπεδα εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου από 11 εκατομμύρια πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα οχήματά της, όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο. Οι γαλλικές αρχές από τον Σεπτέμβριο, οπότε και αποκαλύφθηκε η απάτη της VW, διερευνούν εάν η εταιρεία αυτή εξαπάτησε οδηγούς στη Γαλλία.

Πέραν αυτού, οι αρμόδιες περιβαλλοντικές υπηρεσίες άρχισαν να εξετάζουν 100 οχήματα άλλων κατασκευαστών για ανάλογα προβλήματα.

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου είχαν εξεταστεί τέσσερα μοντέλα της Renault από τα συνολικά 25 υπό εξέταση της συγκεκριμένης εταιρείας. Πάντως, οι εποπτεύοντες απεφάνθησαν ότι και τα επιπλέον τεστ που θα διεξαχθούν μάλλον δεν θα αποκαλύψουν πως υπάρχει λογισμικό παραπλανητικών μετρήσεων ρύπων – όπως συνέβη στη VW. «Η αντίδραση της μετοχής είναι σοβαρή, αλλά εάν υπάρξει σκάνδαλο, δεν έχει ακόμα φανεί», παρατηρεί ο Φρανκ Σβόμπε, αναλυτής της NordlLB. «Πρέπει να επισημάνουμε πως η Renault συνιστά διαφορετική περίπτωση από τη Volkswagen, εφόσον δεν πουλά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, όπου οι προδιαγραφές σχετικά με τις εκπομπές ρύπων είναι αυστηρότερες των αντίστοιχων στην Ε.Ε.

Η VW ενδεχομένως θα κληθεί να καταβάλει δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα στις αμερικανικές αρχές λόγω της απάτης στα πετρελαιοκίνητα μοντέλα της εκεί.

Facebook Comments