Παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξής της, η Κίνα εξακολουθεί να προσελκύει άμεσες ξένες επενδύσεις που το περασμένο έτος σημείωσαν αύξηση 6,4% σε σύγκριση με το 2014. Εφτασαν, έτσι, στα 126,3 δισ. δολάρια και οι τομείς που τις προσείλκυσαν ήταν κυρίως αυτοί των υπηρεσιών, των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, αλλά και η αγορά των ταξί.

Ο τομέας των υπηρεσιών έχει απορροφήσει επενδύσεις ύψους 77,2 δισ. δολαρίων. Σε ό,τι αφορά την αγορά των ταξί, η εταιρεία διαδικτυακής σύνδεσης πελατών και οδηγών Uber δεσμεύθηκε να επενδύσει 6,3 δισ. γουάν στην Κίνα καθώς σκοπεύει να αρχίσει να κινείται στον τομέα του τουρισμού.

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον για την κινεζική αγορά έχει εκδηλώσει η μεγαλύτερη στον κόσμο αλυσίδα καταστημάτων καφέ, η Starbucks, καθώς ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ανοίξει φέτος 500 καταστήματα στην Κίνα. Οπως υπογράμμισε, η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά της μετά την αμερικανική και οι επενδύσεις της στη χώρα θα δημιουργούν 10.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο μέχρι και το 2019.

Σημειωτέον, πάντως, πως οι άμεσες ξένες επενδύσεις καταδεικνύουν μεν το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Κίνα, αλλά αποτελούν πολύ μικρή μερίδα των συνολικών εισροών κεφαλαίων εάν συγκριθούν με τα έσοδα από τον τεράστιο εξαγωγικό της κλάδο.

Facebook Comments