Πολύμηνες συζητήσεις, οι οποίες θα καταλήξουν μετά βεβαιότητας στην επιβολή επώδυνων μέτρων για τους πολίτες τόσο σε σχέση με τις συντάξεις όσο και εισπρακτικού χαρακτήρα, ξεκινάει μέσα στις επόμενες μέρες η κυβέρνηση με τους δανειστές, χωρίς να υπάρχει εγγύηση ότι οι αποφάσεις για το δημόσιο χρέος θα οδηγήσουν σε πραγματική ελάφρυνση.

H συνεδρίαση του Εurogroup της περασμένης Πέμπτης, στις Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε όλα τα βασικά ζητήματα της επόμενης φάσης του χρονοδιαγράμματος αναφορικά με την υλοποίηση του Μνημονίου, ενώ άρχισαν να διαφαίνονται και οι προθέσεις των εταίρων και δανειστών.

Η συζήτηση αυτή κατέδειξε με τον πλέον σαφή τρόπο την αναντιστοιχία μεταξύ των όσων διαχρονικά ισχυριζόταν η κυβέρνηση, η οποία πράττει τώρα ακριβώς τα αντίθετα, δηλαδή αυτά που της ζητούν οι απόλυτοι κυρίαρχοι αυτής της διαπραγμάτευσης, οι θεσμοί.

Κατ’ αρχάς, κλείνει άδοξα για την κυβέρνηση το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο. Μόλις πριν από λίγες βδομάδες ο πρωθυπουργός έλεγε δημόσια ότι η κυβέρνηση δεν θέλει το διεθνή οργανισμό στο πρόγραμμα γιατί είναι εξαιρετικά σκληρός στις απαιτήσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση των συντάξεων όπου ζητά να μπει μεγάλο «μαχαίρι», αλλά και στο δημοσιονομικό τομέα με την απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Η κυβέρνηση όχι μόνο έκανε πίσω, αλλά την υποχρέωσαν να ζητήσει επίσημα τη συμμετοχή του ΔΝΤ και να υποστηρίζει δημόσια ότι η παρουσία του είναι χρήσιμη για την υλοποίηση του προγράμματος. Tα σχόλια περιττεύουν…

Αναφορικά με τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης, κορυφαίοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, όπως ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δηλώνουν δημόσια ότι…

Facebook Comments