Η διαφωνία μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και των βουλευτών από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα (CSU) της Βαυαρίας για την μεταναστευτική της πολιτική διατυπώθηκε χθες βράδυ στο «μίνι» κομματικό συνέδριο του κόμματος τόσο έντονα όσο ίσως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Κεκλεισμένων των θυρών και με πιεστικό τόνο της έγινε σαφές ότι η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου και ότι πρόκειται για σοβαρό λάθος να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα για τους πρόσφυγες.

Έκκληση για χρόνο και ενότητα

Απρόσμενη στήριξη πήραν από την απόφαση της Αυστρίας να θέσει ανώτατο όριο εισδοχής προσφύγων στη χώρα, κάτι που σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στο μίνι κομματικό συνέδριο η καγκελάριος αποδοκίμασε. Φτάνοντας στο Wildbad Kreuth η Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε προς τους δημοσιογράφους ότι στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης τρία γεγονότα θα διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο τις επόμενες ημέρες: οι διακυβερνητικές διαβουλεύσεις αύριο, Παρασκευή, στο Βερολίνο με την Τουρκία, «χώρα που παίζει ρόλο-κλειδί στο προσφυγικό», η διάσκεψη δωρητών στο Λονδίνο στις 4 Φεβρουαρίου για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων σε Συρία, Λίβανο και Ιορδανία και τέλος το συμβούλιο κορυφής της ΕΕ μέσα Φεβρουαρίου.

«Μόνο μετά θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ένα ενδιάμεσο απολογισμό και να γνωρίζουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Στις συνομιλίες της με τους βουλευτές η Μέρκελ δεν άφησε κανένα περιθώριο επικείμενης αλλαγής στην πολιτική της και έκανε έκκληση για ενότητα. «Γνωρίζω τις ανησυχίες σας, αλλά σας καλώ να αναλογιστείτε ότι η δική σας λύση δεν είναι απαλλαγμένη κινδύνων», τόνισε καλώντας τους Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές να τη συνοδεύσουν «έστω και λίγο» στο δικό της δρόμο.

Κλείνουν τα σύνορα στη «βαλκανικη οδό»

Απογοητευμένος από την εμμονή της Μέρκελ στην πολιτική της, εμφανίστηκε ο Χορστ Ζεχόφερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος της CSU. Μιλώντας χθες βράδυ στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD προανήγγειλε δύσκολες εβδομάδες και μήνες, αλλά απέκλεισε έξοδο του κόμματός τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό. «Όντας μέσα στην κυβέρνηση μπορεί κανείς να επιδράσει περισσότερο σε σχέση με αν την εγκαταλείψει», είπε χαρακτηριστικά.

Στελέχη του κόμματός του υπογράμμισαν εμφατικά ότι η Γερμανία θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αυστρίας. «Δείχνει και σε μας ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, όπως τώρα», είπε στην εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger o Στέφαν Μάιερ, εκπρόσωπος για θέματα Εσωτερικής Πολιτικής της Χριστιανικής Ένωσης, συνεπικουρούμενος από τον χριστιανοδημοκράτη Βόλφγκανγκ Μπόζμπαχ, που παραδέχθηκε ότι εάν μέχρι τέλος Μαρτίου συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων «η Γερμανία θα πρέπει να διορθώσει την πολιτική της».

Ήδη πάντως το παράδειγμα της Αυστρίας εξήγγειλαν ότι θα ακολουθήσουν και χώρες που βρίσκονται στη λεγόμενη βαλκανική οδό. «Τα σύνορα έκλεισαν» δήλωσε στο AFP ανώτατος εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ. Παρόμοια στάση κρατούν η Σερβία, η Σλοβενία και η Κροατία.

Facebook Comments