Να μετουσιώσουμε την προσφυγική κρίση σε ευκαιρία ανάπτυξης της Ευρωζώνης ζήτησε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναγνώρισε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα φαινόμενο σε διαρκή εξέλιξη, το οποίο αλλάζει την εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Είναι στο χέρι μας να μετουσιώσουμε αυτή την εξέλιξη σε ευκαιρία ανάπτυξης της Ευρωζώνης» υπογράμμισε σχετικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Ντράγκι εξήρε την «αντοχή» της ευρωπαϊκής οικονομίας έναντι των παγκόσμιων αναταραχών, αφήνοντας ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων στις αρχές Μαρτίου.

«Τα μέτρα της ΕΚΤ αποδίδουν καρπούς, καθώς οι δείκτες ρευστότητας έχουν βελτιωθεί σημαντικά» σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, καθιστώντας σαφές ότι η οικονομία είναι θωρακισμένη έναντι των εξωγενών κινδύνων.
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι οι προκλήσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, γεγονός που επηρεάζει και την Ευρωζώνη, καθώς οι προοπτικές της οικονομίας είναι πιο αδύναμες έναντι των αρχικών εκτιμήσεων.   

Σχετικά με τους γεωπολιτικούς κινδύνους, ο κ. Ντράγκι παραδέχθηκε ότι δύνανται να προκαλέσουν σημαντικές αναταραχές στην παγκόσμια οικονομία, επηρεάζοντας και την Ευρωζώνη, μέσω της επιβράδυνσης των εξαγωγών και της αδύναμης εμπιστοσύνης.
Όσον αναφορά τη νομισματική επιτροπή της ΕΚΤ, ξεκαθάρισε ότι τα χαμηλά επιτόκια θα παραμένουν στα τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στην επόμενη συνεδρίαση.

«Είναι πιθανό να αναθεωρήσουμε τη νομισματική μας πολιτική στις αρχές Μαρτίου προκειμένου να διασφαλίσουμε την ανάκαμψη του πληθωρισμού και την προσέγγισή του προς τον στόχο του 2%» δήλωσε σχετικά.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την προθυμία της ΕΚΤ να δράσει» επανέλαβε ο Ντράγκι, δίχως να διευκρινίσει το είδος και το μέγεθος των εξεταζόμενων μέτρων.
Ερωτηθείς για την αξιοπιστία της ΕΚΤ, εξήγησε ότι αυτή θα πληγεί μόνο εφόσον αποδειχθεί ότι «δεν είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε και να αναθεωρήσουμε την πολιτική μας», ενώ κατέστησε σαφές ότι «δεν υπάρχουν όρια στη δράση μας».

Η απόφαση της ΕΚΤ

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατόπιν της σημερινής συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής.
Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ διατήρησε στο 0,05% το επιτόκιο αναχρηματοδότησης και στο -0,30% το επιτόκιο καταθέσεων.
Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας θεωρούταν αναμενόμενη, δεδομένων και των διεθνών πιέσεων.

Facebook Comments