Ο τραπεζικός κλάδος ήταν ο αδύναμος κρίκος, αφού εκτός της μεγάλης πτώσης της ΕΤΕ, σημειώθηκε βουτιά 9,02%, στο 1,21 ευρώ από την Πειραιώς και 12,2% για την Eurobank, στο 1,80. Οι συναλλαγές λίγο έλειψαν να φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ, διαμορφούμενες στα 97,3 εκατ. ευρώ.

Το γενικότερο πλαίσιο πάντως, σύμφωνα με τους χρηματιστές, είναι θετικό και δεν δικαιολογεί πτώση, όπως αυτή που έγινε ενδοσυνεδριακά. Με εξαίρεση την αβεβαιότητα που υπάρχει στον ΟΠΑΠ και το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, δύο μεγάλες επενδύσεις για τη χώρα βρίσκονται προ των πυλών, σύμφωνα με τους χρηματιστές πάντα, όπως ο ΤΑΡ και οι επενδύσεις των Κινέζων στο λιμάνι, οι οποίοι δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον τους για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σημειωτέον, ότι οι 800 μονάδες αποτελούν ένα ισχυρό οχυρό, το οποίο όμως, λίγο έλειψε να καταρριφθεί σήμερα…

Η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε με απώλειες 24,37%, στα 2,39 ευρώ, επίπεδα που παραπέμπουν, παρά την προσαρμοσμένη τιμή, σε ιστορικά χαμηλά ή κοντά σε αυτά, διακινώντας 14,2 εκατ.  τεμάχια με τζίρο 33,2 εκατ. ευρώ.  Απογοητευτική ήταν η πτώση του warrant, κατά 80%, κλείνοντας στο 1,37 ευρώ.  Υπενθυμίζεται ότι η τιμή εκκίνησης ήταν τα 6,83 ευρώ, διακινώντας 8,1 εκατ. τεμάχια.  Η πορεία της αγοράς ενείχε την Πέμπτη πολλά στοιχεία κερδοσκοπίας, αφού τόσο η πτώση στις τράπεζες, όσο και στο υπόλοιπο ταμπλό ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεξήγητη. Σε τέτοιο σημείο που πολλοί εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά να εκτιμούν ότι η αγορά ξέρει κάτι που δεν ξέρουν οι υπόλοιποι.

Το μάζεμα που έγινε στο τέλος και το ποσοστό πτώσης κατά 1,17%, πήγε τις καρδιές στις… θέσεις τους. Αντίσταση στην πτώση έδειξε η Alpha, που έκλεισε με σούπερ άνοδο 7%, στα 0,41 ευρώ, με την τιμή προς τη λογιστική της αξία να διαμορφώνεται πλέον στα επίπεδα του 0,6, κάτι που την καθιστά ευθέως ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες τράπεζες του εξωτερικού. Ισχυρά, επίσης, ‘ήταν τα κέρδη για τον ΟΤΕ, που έκλεισε με άνοδο 5,75%, στα 5,70 ευρώ, με την εταιρεία να ανακοινώνει στη γ.σ. πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών. Σημαντική άνοδος 5,385 για τα Σωληνουργεία Κορίνθου, μετά τη συμφωνία της Ελληνικής κυβέρνησης για συμμετοχή στον αγωγό ΤΑΡ.

Επίσης, σημαντικά, άνω του 5%, ήταν τα κέρδη για τα ΕΛΠΕ, με την αγορά να μένει στις δηλώσεις Στουρνάρα περί επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ. Λόγω ΣΩΛΚ, η άνοδος της μητρικής Βιοχάλκο κατά 3,68%. Κλείσιμο στα 2,12 ευρώ για τον Ελλάκτωρ και κέρδη σχεδόν 3,5%, μετά την υπογραφή επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Από εκεί και πέρα, οι μεγάλοι τζίροι στο ταμπλό, ευνοούν την μετοχή της ΕΧΑΕ, που έκλεισε ανοδικά στα 5,82 ευρώ, οι επενδύσεις και το ενδεχόμενο άμεσης ιδιωτικοποίησης ανέβασαν τον ΟΛΠ, στα 17,70 ευρώ και έφτιαξαν κλίμα για την ΕΥΔΑΠ, στα 5,69 ευρώ.

 

ΧΣ

Facebook Comments