Προς… εμπέδωση του τζόγου με τα warrants βρίσκονται οι επενδυτές με αποκορύφωμα τις καραβιές εντολών πώλησης των μετοχών της Εθνικής, αλλά και του νέου αυτού χρηματιστηριακού προϊόντος, με την αρχή, ως γνωστόν να κάνει η Alpha Bank.

Η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε με απώλειες 24,37%, στα 2,39 ευρώ, επίπεδα που παραπέμπουν, παρά την προσαρμοσμένη τιμή, σε ιστορικά χαμηλά ή κοντά σε αυτά, διακινώντας 14,2 εκατ. τεμάχια με τζίρο 33,2 εκατ. ευρώ. Απογοητευτική ήταν η πτώση του warrant, κατά 80%, κλείνοντας στο 1,37 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή εκκίνησης ήταν τα 6,83 ευρώ, διακινώντας 8,1 εκατ. τεμάχια. Τα σενάρια για τη μεγάλη βουτιά των τίτλων της Εθνικής έδιναν κι έπαιρναν χθες στην αγορά.

Μέχρι τις 4.00 το απόγευμα και πριν ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση περιορισμού των απωλειών η αγορά ανησυχούσε μήπως προεξοφλείται τελικά κάτι άσχημο για την οικονομία και την διατήρηση στην εξουσία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. Η άνοδος όμως, των ομολόγων στα 57 σεντς δεν ενθάρρυνε τα άσχημα σενάρια. Προφανώς, όπως σχολιάζουν χρηματιστές, η πτώση εντάθηκε προκειμένου να υπάρξουν τοποθετήσεις σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα τιμών, δεδομένου ότι αρχίζουν να φαίνονται και πάλι κάποια δείγματα αισιοδοξίας. Σύμφωνα με τους ίδιους είναι σημαντικές οι Συμφωνίες για άμεσες επενδύσεις με την υπογραφή του ΤΑΡ και το ενδιαφέρον της Cosco να ρίξει στο λιμάνι άλλα 220 εκατ. ευρώ, ενώ ο ίδιος Κινέζικος κολοσσός εκφράζει ανοιχτά το ενδιαφέρον του για την απόκτηση του λιμανιού στο σύνολό του, αλλά και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Το αν οι τοποθετήσεις στα χαμηλά της ΕΤΕ θα σημάνουν την έναρξη ανοδικής αντίδρασης, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, είναι κάτι που θα φανεί άμεσα. Ωστόσο, η JP Morgan, εκτιμά πως το rebound για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι θέμα χρόνου. Άλλωστε και χθες οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνταν σε θετικό μοτίβο.

 

Από εκεί και πέρα οι μεγάλοι ζημιωμένοι της χθεσινής μέρας είναι οι μέτοχοι της Εθνικής. Όσοι απέκτησαν μέσω της αύξησης κεφαλαίου 100 μετοχές της ΕΤΕ, πήραν και 100 warrants. Προσθέτοντας τις τιμές του χθεσινού κλεισίματος της μετοχής και του warrant (2,39+1,37 αντίστοιχα) υπολείπονται της τιμής της αύξησης κεφαλαίου, δηλαδή των 4,29 ευρώ, αφού οι δύο τιμές αθροιστικά διαμορφώνεται στα 3,76 ευρώ. Στον αντίποδα, το warrant της Alpha, αλλά και η τιμή της μετοχής έχουν δώσει σημαντικές αποδόσεις. Ενδοσυνεδριακά η τιμή της Alpha βρέθηκε στα 0,38 και η τιμή του warrant στα 0,67 ευρώ, με την τιμή της αύξησης στα 44 λεπτά, που σημαίνει ότι η συνολική τιμή διαμορφώνεται στο 1,05 ευρώ.

Αντίσταση στην πτώση έδειξε η Alpha, που έκλεισε με σούπερ άνοδο 7%, στα 0,41 ευρώ, με την τιμή προς τη λογιστική της αξία να διαμορφώνεται πλέον στα επίπεδα του 0,6, κάτι που την καθιστά ευθέως ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες τράπεζες του εξωτερικού.

 

ΧΣ

Facebook Comments