Αυτόνομη πορεία ως μία εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προδιέγραψε για την Eurobank η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κυρία Αναστασία Σακελλαρίου μιλώντας στη γενική συνέλευση της Τράπεζας κατά την οποία, σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, ο κ. Νίκος Νανόπουλος παρέδωσε, μετά από 22 χρόνια, τα ηνία της Τράπεζας στον νέο διευθύνοντα σύμβουλο κ. Χρήστο Μεγάλου. Η γενική συνέλευση μετά από πρόταση του ΤΧΣ, που είναι και ο πλειοψηφών μέτοχος της Τράπεζας, εξέλεξε τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου το οποίο στη συνέχεια, αφού συνεδρίασε, εξέλεξε τη νέα διοίκηση.

Συγκεκριμένα, μη εκτελεστικός πρόεδρος της Eurobank αναλαμβάνει ο κ. Γιώργος Δαβίδ, διευθύνων σύμβουλος ο κ. Χρήστος Μεγάλου, ενώ αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος παραμένει ο κ. Μιχάλης Κολακίδης. Ως μη εκτελεστικά μέλη εξελέγησαν οι κκ. Γεώργιος Γόντικας, Τάκης Αράπογλου που ορίστηκε και αντιπρόεδρος του ΔΣ, Σπύρος Λορεντζιάδης, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Δημήτρης Γεωργούτσος ως εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου και Howard Prince – Wright ως εκπρόσωπος του ΤΧΣ.

Κατά την παρέμβασή της η κυρία Σακελλαρίου τόνισε ότι «σε συνέχεια της ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank από το ΤΧΣ η Τράπεζα θα συνεχίσει να λειτουργεί σαν ένας από τους 4 βασικούς πυλώνες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, συνεισφέροντας στην αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα και στηρίζοντας την ελληνική οικονομία». «Η Eurobank», τόνισε η κυρία Σακελλαρίου, «θα παραμείνει διοικητικά ανεξάρτητη έχοντας την πλήρη στήριξη του βασικού μετόχου της με στόχο την επιστροφή της σε ένα ιδιωτικό καθεστώς το συντομότερο δυνατό».

Με αισθητή τη συναισθηματική φόρτιση των στιγμών, ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας κ. Νικόλαος Νανόπουλος μίλησε τόσο για την ιστορική διαδρομή της Eurobank όσο και για το μέλλον της τονίζοντας τη σημασία της ισχυροποίησης του συστημικού της ρόλου με την ενσωμάτωση μικρότερων μη συστημικών τραπεζών, στο πλαίσιο της διαδικασίας περαιτέρω συγκέντρωσης του συστήματος.

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Επίσης, τόνισε πως το νέο πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο της Τράπεζας που θα υλοποιηθεί από τη νέα διοίκηση θα προβλέπει και την, σε αρκετά σύντομο διάστημα, προσέλκυση ποιοτικών κεφαλαίων, ιδιωτικών, θεσμικών ή και στρατηγικών, προσθέτοντας ότι με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις, φαίνεται ότι υπάρχει κατ αρχήν σημαντικό ενδιαφέρον. Είπε δε πως η Eurobank λειτούργησε ανέκαθεν με κυρίαρχη τη φιλοσοφία, τα οργανωτικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά και τη στρατηγική ενός ιδιωτικού φορέα που αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Αφού καλωσόρισε τους κκ. Γιώργο Δαυίδ και Χρήστο Μεγάλου ως επικεφαλής της Τράπεζας, ο κ. Νανόπουλος αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης μέσα από την οποία αναδείχθηκε μέσα σε 22 χρόνια σε έναν από τους πιο δυναμικούς, ιδιωτικούς τραπεζικούς ομίλους στη χώρα.
Οπως είπε: «Διαμορφώσαμε και υλοποιήσαμε με συνέπεια και διορατικότητα μία στρατηγική που ανταποκρινόταν αποτελεσματικά στις ανάγκες των πελατών μας και ευρύτερα της ελληνικής οικονομίας. Ημασταν καταλύτης εξελίξεων και βρισκόμασταν σταθερά στην πρωτοπορία των μεγάλων αλλαγών που οδήγησαν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία μία σειρά 20 περίπου εξαγορών και συγχωνεύσεων και αφομοιώσαμε δημιουργικά και με ανοιχτό πνεύμα διαφορετικές τραπεζικές κουλτούρες, αναδεικνύοντας τη δύναμη της σύνθεσης, πάντα με γνώμονα την προοπτική ισχυροποίησης του οργανισμού.

Ημαστε πάντα φορείς καινοτόμων ιδεών και νέων αντιλήψεων για το τραπεζικό επιχειρείν, με έντονα πελατοκεντρικό χαρακτήρα, χτίζοντας με τους πελάτες μας στέρεες σχέσεις εμπιστοσύνης. Συμμετείχαμε δημιουργικά με θέσεις και προτάσεις στον δημόσιο διάλογο για όλα τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας και της οικονομίας. Μιλήσαμε πρώτοι για την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, που μπορεί να δώσει στη χώρα ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική. Πιστεύοντας πως ως μεγάλος οργανισμός έχουμε ρόλο και ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τις ανάγκες της, δημιουργήσαμε μία μοναδική παράδοση κοινωνικής προσφοράς, με ευρείας κλίμακας πρωτοβουλίες σε όλους τους κρίσιμους τομείς όπως η παιδεία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, το περιβάλλον και η κοινωνική αλληλεγγύη».

Αναφερόμενος στους ανθρώπους της Eurobank, τους οποίους φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε για όλα αυτά τα χρόνια της δημιουργικής συνεργασίας, είπε: «Οι άνθρωποι της Eurobank δεν φοβήθηκαν ποτέ τις αλλαγές, αντίθετα τις αξιοποιούσαν πάντα ως ευκαιρία για να ανοίγουν δρόμους και να εξελίσσονται ατομικά και συλλογικά» και πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της Τράπεζας θα βασισθεί στο εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό της, το αξιακό της σύστημα και το σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας, που έχουν στηρίξει την ιστορία επιτυχίας που έχει γράψει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Καταλήγοντας ο κ. Νανόπουλος τόνισε: «Πιστεύω πως η νέα διοίκηση, με σύμμαχο το ικανότατο, έμπειρο και καταξιωμένο ανθρώπινο δυναμικό της και την παράδοση επιτυχιών που η Eurobank έχει καταγράψει, θα υλοποιήσουν με επιτυχία τους νέους στρατηγικούς σχεδιασμούς και θα χτίσουν τη νέα προοπτική για τον μοναδικό αυτό οργανισμό. Πιστεύω ακράδαντα πως αυτός ο οργανισμός θα παραμείνει συστρατευμένος στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση και θα διαχειριστεί τη μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ευρύτερα η χώρα μας».

Χριστοδούλου: Η Eurobank το καλύτερο παράδειγμα

Ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Ευθύμιος Χριστοδούλου τόνισε πως η Eurobank μπορεί να αποτελέσει το πρώτο επιτυχές παράδειγμα, όπου με τη βοήθεια των στελεχών, τα χρήματα του ΤΧΣ επεστράφησαν με κέρδος και πρόσθεσε πως σε όλη τη διάρκεια της παρουσίας και δράσης της, η Eurobank αποτέλεσε το καλύτερο παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτύχει μία ιδιωτική τράπεζα στο πλαίσιο μίας δυναμικής και αναπτυσσόμενης οικονομίας, όπως η ελληνική, τις τελευταίες δύο δεκαετίες έως το 2008.

«Η επιτυχία της δεν ήρθε τυχαία, ούτε βασίστηκε απλώς στο να ακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις. Φρόντισε να βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία των αλλαγών που σημάδεψαν την πορεία της χώρας και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος». «Κλειδί», όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, «στη μελλοντική επιτυχία της Eurobank θα είναι το προσωπικό της να διατηρήσει την πεποίθηση και αισιοδοξία του ότι η Τράπεζα θα μπει σε μία τροχιά ανάπτυξης».

Facebook Comments