Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, με δηλώσεις του την Παρασκευή στην εφημερίδα Τα Νέα, για την ασφάλεια των καταθέσεων, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης του Ecofin για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών. Διαβεβαιώσεις έδωσε και ο υπουργός Οικονομίας Γ.Στουρνάρας.

Όπως δηλώνει στα Νέα, ο Γ.Προβόπουλος: «Όλες οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες στο προβλεπτό μέλλον» και εξηγεί ότι ακόμη κι αν οι τράπεζες χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια (παρά την ανακεφαλαιοποίησή τους) υπάρχει ένα μαξιλάρι ασφαλείας για τον σκοπό αυτό.

Οι καταθέσεις των Ελλήνων και των άλλων ευρωπαίων πολιτών μέχρι τις 100.000 ευρώ είναι απολύτως εγγυημένες τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικά για την Ελλάδα «οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες στο σύνολό τους» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τι προβλέπει η απόφαση

Οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες που έχουν στους λογαριασμούς τους περισσότερα από 100.000 ευρώ θα πληρώνουν το κόστος της αναδιάρθρωσης ή της διάλυσης ευρωπαϊκών τραπεζών με προβλήματα, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών των 27 χωρών της ΕΕ.

Στόχος της απόφασης αυτής είναι να μην αναλαμβάνουν το κόστος της στήριξης των τραπεζών οι φορολογούμενοι, όπως γινόταν έως σήμερα.

Πρόκειται ουσιαστικά για απόφαση που σπάει -και επίσημα μετά την Κύπρο- ένα σημαντικό ταμπού στην Ευρώπη, ότι δηλαδή οι καταθέτες δεν θα έχαναν σε καμία περίπτωση τα χρήματά τους εάν η τράπεζα στην οποία τα έχουν καταθέσει αντιμετωπίσει δυσκολίες.

Παρ όλα αυτά, με βάση πάντα τη συμφωνία του Ecofin που πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, οι χώρες θα διατηρούν κάποια ευελιξία ώστε να αποφασίζουν πότε και με ποιον τρόπο θα επιβάλλονται απώλειες στους πιστωτές των τραπεζών αυτών.

Όπως σημειώνουν στην ανάλυσή τους Τα Νέα, η απόφαση αυτή ελήφθη με το σκεπτικό ότι έως σήμερα οι φορολογούμενοι σε πολλές χώρες της Ευρώπης αναλάμβαναν ουσιαστικά το κόστος για τη διάσωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αφού οι κυβερνήσεις αναγκάζονταν να κάνουν ενέσεις κεφαλαίων στις τράπεζες από τον κρατικό κορβανά.

Αυτό προκαλούσε αύξηση των χρεών και των ελλειμμάτων στους εθνικούς προϋπολογισμούς αναγκάζοντας τις χώρες είτε να μπαίνουν σε μνημόνια είτε -στην καλύτερη περίπτωση- να λαμβάνουν μέτρα λιτότητας και να πραγματοποιούν περικοπές δαπανών για να καλύψουν το κενό που δημιουργούνταν.

Οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι από το 2008, όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, μέχρι σήμερα έχουν στηρίξει τις τράπεζες με περισσότερα από 1,6 τρισ. ευρώ.

Facebook Comments