Μετά τον ανασχηματισμό, το πλαίσιο που τείνει να δημιουργηθεί στην αγορά είναι θετικό.  Χρηματιστές αναφέρουν ότι, « η συμφωνία για τον ΤΑP, οι νέες επενδύσεις της Cosco στον ΟΛΠ, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 220 εκατ. ευρώ και το ενδιαφέρον των Κινέζων για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (σ.σ. οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης ξεκίνησαν από σήμερα Παρασκευή), σε συνδυασμό με την σταθερότητα που εκπέμπουν τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, δημιουργούν ένα πλαίσιο προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, το οποίο θα αποτυπωθεί στην αγορά».

Το Χρηματιστήριο, έπειτα από ένα μήνα πτώση 16,46% και ετήσιας βουτιάς 6,65%, είδε αυτή την εβδομάδα να ανακάμπτει συνολικά κατά 2,12% και μόλις την Παρασκευή κατά 2,51%, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 847,57 μονάδες.

Μέσα σε αυτά, θα πρέπει να προστεθεί η διαφαινόμενη συμφωνία ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και την Emma Delta για τον ΟΠΑΠ, παρά τη διάχυτη φημολογία περί παραίτησης Λουρόπουλου από την θέση του προέδρου στον Οργανισμό.  Ταυτόχρονα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με την αγορά να αναμένει χρηματοδότηση, ενώ σε καλό σημείο βρίσκεται η αναδιάρθρωση των δανείων εισηγμένων, όπως της Σάτο, του Σφακιανάκη, με τις τράπεζες να συζητούν το να δώσουν μία ακόμα ευκαιρία στον Κατσέλη.

Οι ξένοι πάντως, εξακολουθούν να παραμένουν εκτός φοβούμενοι κοινωνικές αντιδράσεις από το κλείσιμο ζημιογόνων επιχειρήσεων του Δημοσίου και απολύσεις, κάτι που ενδεχομένως να οδηγούσε σε πτώση της κυβέρνησης, αλλά η συννεφιά, όπως αναφέρουν χρηματιστές, μάλλον αρχίζει να διαλύεται…

Οι συναλλαγές είναι υποτονικές και δεν καταμαρτυρούν σοβαρή κίνηση κεφαλαίων ειδικά από το εξωτερικό, αλλά το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και από το roadshow του Χ.Α. στη Ν. Υόρκη και από τις επαφές εισηγμένων, αλλά και από την εκδήλωση της Eurobank την περασμένη εβδομάδα που συμμετείχαν 23 από τα μεγαλύτερα fund του κόσμου.  Με εξαίρεση την Motor Oil και τον ΟΠΑΠ (σ.σ. που έκοψε μέρισμα σήμερα ύψους 0,57 ευρώ και ΜΟΗ χθες), οι μετοχές του 25άρη κινήθηκαν έντονα ανοδικά. Η Ιντραλότ ευνοείται από τη διαφαινόμενη συμφωνία στον ΟΠΑΠ και ενισχύθηκε σχεδόν κατά 6%, στο 1,80 ευρώ, ενώ φλέρταρε τις περασμένες μέρες με τα χαμηλά έτους του 1,60 ευρώ.

Κέρδη και για την ΕΥΔΑΠ, η ιδιωτικοποίηση της οποίας έπεται, κλείνοντας με κέρδη άνω του 5%, στα 6 ευρώ, ενώ συνεχίζεται με κέρδη άνω του 5% το ράλι στον ΟΤΕ, μία εταιρεία στην οποία Έλληνες και ξένοι διαχειριτές δείχνουν εμπιστοσύνη, λόγω τις πρόσβασής του στις αγορές και του σταθερού Γερμανικού management. Ισχυρή ήταν η άνοδος για την Eurobank, αφού όποιος μπήκε στην αμκ σχεδόν έχει τριπλασιάσει τα χρήματά του (σ.σ. μαζί με τα warrants).  Η τιμή προς λογιστική αξία της τράπεζας αγγίζει πλέον ανταγωνίσιμα ευρωπαϊκά επίπεδα, διαμορφούμενη στο 0,6.

Μετά το sell off της Πέμπτης, οι επενδυτές της ΕΤΕ χαμογέλασαν, με τη μετοχή να ενισχύεται κατά 4,6%, στα 2,50 ευρώ, αλλά με συνολική πτώση άνω του 12% μετά την αύξηση κεφαλαίου (σ.σ. μαζί με τα warrants πάντα).

Από εκεί και πέρα υπεραπόδοση καταγράφηκε στην ΜΕΤΚΑ, τον Τιτάνα και την Jumbo με άνοδο πάνω από 4%. Κέρδη για τα ΣωληνουργείαΚορίνθου που ευνοούνται από τον ΤΑΡ κατά 3,83%, στα 2,44 ευρώ, αλλά και για την Ελλάκτωρ μετά τις αναδιαρθρώσεις των δανείων και τις επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ.

Facebook Comments