Ο γενικός δείκτης υποχωρεί στα επίπεδα των 840 μονάδων, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε λίγο πριν τις 860 μονάδες. Οι συναλλαγές είναι αποκαρδιωτικές, λίγο πάνω από τα 15 εκατ. ευρώ, παραπέμποντας σε εποχές θερινής… ραστώνης. Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά όμως, η επιφυλακτικότητα είναι αυτή που κυριαρχεί και όχι τα μπάνια της… αγοράς, σχολιάζουν οι χρηματιστές. 

Η  μετοχή της Alpha και της Attica είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά σήμερα, με την Alpha να βγαίνει ανοικτά και να διεκδικεί το Τ.Τ.,  κάτι που αν γίνει θα την απογειώσει και η Αττικής που αποτελεί την πρώτη μη ανακεφαλαιοποιημένη τράπεζα, χωρίς την παρουσία του ΤΧΣ στη μετοχική της σύνθεση.  Κέρδη κοντά στο 2% για τον ΟΛΠ και την Coca Cola και στα 0,437 ευρώ για την Alpha. Θετικό πρόσημο για την Frigoglass, την Jumbo, την Motor Oil, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΧΑΕ. 

Μεγάλη η πτώση και σήμερα για την Πειραιώς, εν αναμονή των warrants και των νέων μετοχών, διόρθωση στα ΣΩΛΚ μετά το deal του ΤΑΡ και νέες απώλειες κατά 2,8% για την Εθνική, στα 2,43 ευρώ. Νέες απώλειες και για το warrant με τη συνολική διαμόρφωση της τιμής στα 3,67 ευρώ, όταν η αύξηση κεφαλαίου είχε γίνει στα 4,29 ευρώ.  Ξεκίνησε ανοδικά, γιατί είχαν μείνει κάποιες ουρές εντολών αγοράς από τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, αλλά οι πωλητές είχαν άλλη γνώμη και τελικά φαίνεται πως επικρατούν.

Οι επενδυτές, στην πλειονότητά τους, κατοχύρωσαν τα κέρδη που έδωσε η περασμένη εβδομάδα και πλέον τηρούν στάση αναμονής, όπως ενημερώνουν χρηματιστές κι αυτό, διότι όλα τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν ανοιχτά και αναζητούν λύση. Η τρόικα έρχεται σήμερα, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, με άγριες διαθέσεις, κάτι που ενδέχεται να στοιχίσει την καταβολή της δόσης των 8,1 δις. ευρώ στο σύνολό της. Αντ’ αυτού προκρίνεται από τις Βρυξέλλες και από τους δανειστές η τμηματική καταβολή της δόσης ανά δύο δισεκατομμύρια ευρώ τη φορά. 

Την ίδια ώρα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώθηκε και πλέον η προσοχή της αγοράς στρέφεται στο Τ.Τ. και στο ποια τράπεζα, ελληνική ή ξένη θα το αγοράσει. Το data room κατά τις πληροφορίες άνοιξε τελικά σήμερα και μέχρι τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να έχει αλλάξει χέρια. Όπως έχει τονιστεί οι τρεις  συστημικές τράπεζες, Alpha, Eurobank και Εθνική ερίζουν για την απόκτησή του, χωρίς να έχουν ξεκαθαριστεί οι προθέσεις της κυβέρνησης και του ΤΧΣ ως προς το ποιος θα είναι ο επικρατέστερος αγοραστής.

Από την άλλη, η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ φαίνεται να ολοκληρώνεται και να περνάει στην Emma Delta, με την Ιντραλότ ωστόσο, να διατηρεί τις επιφυλάξεις της για την απόκτηση των κρατικών λαχείων. Την ίδια ώρα ξεκίνησε η διαδικασία για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και έπονται ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ. Για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΛΠ έχουν εκφράσει ανοικτά το ενδιαφέρον τους οι Κινέζοι της Cosco.

Facebook Comments