Η ισπανική κυβέρνηση, η οποία καταβάλλει έντονες προσπάθειες να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη, αύξησε την Παρασκευή τους φόρους στον καπνό και στο αλκοόλ, με εξαίρεση το κρασί και τη μπύρα.

Οι αυξήσεις των φόρων θα αυξήσουν τα έσοδα της Κυβέρνησης κατά 700 εκατομμύρια ευρώ το τρέχον έτος, δήλωσε ο Υπουργός Προϋπολογισμού Cristobal Montoro σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που ενέκρινε τις αυξήσεις φόρων.

“Στην περίπτωση των αλκοολούχων ποτών, η αύξηση της φορολογίας θα είναι 10%, αλλά το κρασί και η μπύρα δεν θα πειραχτούν”, πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει κατά πόσο οι φόροι στον καπνό θα αυξηθούν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τον Ιούνιο του 2012 χορήγησε στην Ισπανία δάνειο διάσωσης μέχρι και 100 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις τράπεζες που πλήγηκαν από επισφαλή δάνεια μετά τη δεκαετία φούσκα στις τιμές των ακινήτων η οποία κατέρρευσε το 2008, έχει πιέσει την Ισπανία να αυξήσει τη φορολογία επί των πωλήσεων για να ενισχύσει τα έσοδα της, αλλά η Μαδρίτη αρνήθηκε.

Η συντηρητική Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αύξησε το φόρο επί των πωλήσεων από το 18%, στο 21% το περασμένο έτος εκατό, αλλά πολλά βασικά είδη όπως το ψωμί και το γάλα, απολαμβάνουν μειωμένο συντελεστή φορολογίας.

Επίσης, η Κυβέρνηση δημιούργησε ένα νέο φόρο για φθοριούχα αέρια που χρησιμοποιούνται στην ψύξη και στα κλιματιστικά και απέσυρε ορισμένες φορολογικές εκπτώσεις που απολάμβαναν οι επιχειρήσεις για ζημιές που αφορούν δραστηριότητες τους στο εξωτερικό ή για επενδυτικά χαρτοφυλάκια, είπε ο κ. Montoro.

Τα μέτρα θα έχουν έναν συνδυασμένο αντίκτυπο στην ενίσχυση των εσόδων κατά περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ το 2013, είπε ο Υπουργός.
Τα νέα μέτρα αποτελούν την κορύφωση των προσπαθειών πέρα των τριών ετών (από τις αρχές του 2012) που καταβάλλει η ισπανική Κυβέρνηση για να εξοικονομήσει 150 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2014.

Η ισπανική οικονομία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διπλή ύφεση, η οποία εκτίναξε το ποσοστό ανεργίας στο επίπεδο ρεκόρ του 27,16% το πρώτο τρίμηνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στην Ισπανία τον περασμένο Μάιο δύο επιπλέον χρόνια ώστε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Η Ισπανία αναμένει ότι θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα της στο 3% μόνο το 2016, καθώς εκτιμά ότι το έλλειμμα θα ανέλθει το 2013 στο 6,3%, το 2014 στο 5,5%, το 2015 στο 4,1% και το 2016 στο 2,7%.
 

Facebook Comments