Νευρική άνοδος στο Χ.Α.

Ήπια ανοδικά, αλλά με αρκετή δόση μεταβλητότητας, ξεκίνησε την πρώτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια ανοδικά, αλλά με αρκετή δόση μεταβλητότητας, ξεκίνησε την πρώτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί να διατηρήσει την πορεία του προς την ανάκτηση της επαφής με τις 560 μονάδες.

 

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης καταγράφει κέρδη 0,66% στις 556,47 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανέρχεται στα 5,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος ξεπερνά τα 9 εκατ. τεμάχια. Ο FTSE 25 κερδίζει 0,80% στις 154,62 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,74% στις 42,08 μονάδες.

 

Το Χ.Α. έχασε το January Effect, δηλαδή το χρόνο κατά τον οποίο χαρτοφυλάκια με ορίζοντα δωδεκαμήνου τοποθετούνται, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι ο Φεβρουάριος θα αναδειχθεί ως ο μήνας που θα κάνει τη διαφορά. Ή θα τρέξουν οι εξελίξεις με την αξιολόγηση και η εγχώρια αγορά θα λάβει ώθηση, ή θα βυθιστούν οι αποτιμήσεις στον βάλτο της αβεβαιότητας.

 

Έτσι, όσο έχουμε ανοιχτά τα εσωτερικά μέτωπα τόσο η επίδραση των διεθνών αγορών θα παραμένει κυρίαρχη, με την αγορά απλά να έχει κατεβάσει ταχύτητες, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών περιμένοντας τις εξελίξεις. Άλλωστε, η ανάκτηση των 560 μονάδων δείχνει ως ένα εγχείρημα όλο και πιο δύσκολο, ενώ για την αλλαγή της μεσο-μακροπρόθεσμης τάσης τα τεχνικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να συνοδευτούν και από εξελίξεις – κλειδί για την πορεία της οικονομίας.

 

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι άλλες από τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, οι οποίες, όπως αναφέρει το Capital.gr, είναι ένα θρίλερ το οποίο θα διαρκέσει εβδομάδες και στο -καλό χρονικά- σενάριο θα  λυθεί  έως τον Απρίλιο. Τα τρία μεγάλα ανοικτά θέματα που θα αποτελέσουν το βασικό πεδίο “μάχης” των επικεφαλής των θεσμών είναι η αποπολιτικοποίηση του δημοσίου, το ασφαλιστικό και τα νέα δημοσιονομικά.

 

Βέβαια, η κυβέρνηση φαίνεται να είναι πεπεισμένη ότι πρέπει να προχωρήσει, αν και έχει μπροστά της το έντονο κύμα των κοινωνικών αντιδράσεων, κυρίως για το Ασφαλιστικό. Γι αυτό το λόγο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, η αγορά πιθανόν να κινηθεί προς την προεξόφληση μιας θετικής έκβασης σχετικά με την αξιολόγηση περίπου την χρονική στιγμή που θα έρθει στη βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

 

Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ και ΜΕΤΚΑ καταγράφουν κέρδη που ξεπερνούν το 3%, με την τελευταία μάλιστα να έχει δεχτεί αύξηση της τιμής στόχου στα 10,50 ευρώ από την NBG Secutrities. Κέρδη άνω του 2% καταγράφουν και οι δεικτοβαρείς ΕΕΕ και Εθνική, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Motor Oil, Τιτάν, Folli Follie, Μυτιληναίο και Eurobank.

 

Έντονη νευρικότητα εμφανίζει η μετοχή της Alpha Bank, η οποία ήδη έχει κινηθεί σε ένα τόξο μεταξύ -1,64% και +1,09%, ενώ τώρα είναι αμετάβλητη στα 1,83 ευρώ. Μικρά κέρδη της τάξεως του 0,55% καταγράφει και η μετοχή της Πειραιώς.

 

Στον αντίποδα, σε αρνητικό έδαφος βρίσκονται οι μετοχές του ΟΛΠ, της ΕΧΑΕ, του ΟΤΕ, της Aegean και του ΟΠΑΠ, χωρίς όμως καμία μετοχή να μην καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν το 1%.

Facebook Comments