Μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας, χειρότερης ακόμη κι από αυτήν της Αργεντινής το 2001, βρίσκεται η Βενεζουέλα μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Με τον πληθωρισμό να χτυπά τριψήφια νούμερα και το πετρέλαιο – από το οποίο βασίζεται η οικονομία της χώρας – να βρίσκεται σε bear market, οι αναλυτές είναι σχεδόν σίγουροι ότι η Βενεζουέλα θα βρεθεί μπροστά στη χρεοκοπία μέσα στο 2016,σύμφωνα με το CNBC.

Tον περασμένο μήνα ο πρόεδρος της χώρα Nicolas Maduro μιλώντας στο Κογκρέσο έκανε λόγο για «επείγουσα οικονομική κατάσταση» καθώς το ΔΝΤ εκτιμά ότι η οικονομία της Βενεζουέλας συρρικνώθηκε κατά 7% μέσα στο 2015.

Mια δεκαετία πριν, η Αργεντινή κατέρρεε εξαιτίας του μεγαλύτερου δημόσιου χρέους στην ιστορία. Το εξωτερικό χρέος της Βενεζουέλας ανέρχεται σήμερα στα 185 δισ δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής τράπεζας, κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Αργεντινής το 2001 που έφτανε τα 100 δισ.δολάρια. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Βενεζουέλας δεν είναι στα χέρια ιδιωτικών funds.

O οικονομολόγος του Harvard Ricardo Hausmann τονίζει ότι η πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα μετά το θάνατο του Hugo Chavez, θα μπορούσε να προκάλεσε άτακτη χρεοκοπία όπως στην Αργεντινή το 2001.

«Η Βενεζουέλα βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο που οδηγεί στο θάνατο» υποστηρίζει ο καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Steve Hanke. «Χωρίς αλλαγές στην κυβέρνηση και τη νοοτροπία τόσο το χρέος θα αυξάνεται και το εθνικό νόμισμα της χώρα θα βυθίζεται».

Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της ωστόσο είναι στο εθνικό νόμισμα το οποίο θεωρητικά σημαίνει ότι μπορεί η κυβέρνηση να τυπώσει όσο χρήμα θέλει για να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, το υπόλοιπο μέρος του χρέους που είναι σε ξένο νόμισμα είναι μια άλλη ιστορία που μπορεί να πυροδοτήσει το χάος.

Και όλα αυτά τη στιγμή που το βασικό προϊόν της χώρας, το πετρέλαιο, το οποίο στηρίζει κατά 96% την οικονομία της, έχει σημειώσει βουτιά από τα 100 δολάρια το βαρέλι στα μόλις 30 δολάρια. Την ίδια στιγμή τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας έχουν μειωθεί στα 15 δισ δολάρια.

Ο δρόμος για να αποφύγει την κατάρρευση θα μπορούσε ωστόσο να αφορά την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleos de Venezuela, σύμφωνα με τον Paul Christopher επικεφαλής της στρατηγικής στην παγκόσμια αγορά της Wells Fargo Investment Institute. Όπως υποστηρίζει θα μπορούσε η εταιρεία να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία ή να γίνει ανταλλαγή ομολόγων.

Facebook Comments