Οι παλιοί πολιτικοί που έχτισαν και έδωσαν μορφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τη Βρετανία, καθώς αυτή προετοιμάζεται για το δημοψήφισμα προκειμένου να μείνει ή να εγκατάλείψει το ευρωπαϊκό μπλοκ: «Σε αγαπάμε. Μη μας εγκαταλείπεις τώρα».

Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εσταίν, πατέρας του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος, που προηγήθηκε της υιοθέτησης του ευρώ, δήλωσε ότι παρά την μακρόχρονη ημιανερξάρτητη προσέγγιση στην Ευρώπη, η παραμονή της Βρετανίας εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας άξιζε την ταραχώδη πορεία.

«Ελπίζω πραγματικά ότι θα παραμείνουν», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, που έγινε 90 ετών στις 2 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς από το Παρίσι.

Ο Ζισκάρ ανέλαβε ένα χρόνο μετά την είσοδο της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1973, ενώ παρά την ανάπτυξη στενών σχέσεων με την (τότε) Δυτική Γερμανία, ήταν πάντοτε αγγλόφιλος.

«Η Βρετανία έχει μια αρχαία και αξιοθαύμαστη ιστορία, την καλή αγωγή των πολιτών της, μια παλιά και βαθιά αυθεντική δημοκρατική παράδοση, αλλά και εμπειρία στο διεθνές εμπόριο», τόνισε ο βετεράνος κεντροδεξιός πολιτικός.

Η Ευρώπη ήταν απόλυτα ικανή να φιλοξενήσει μία χώρα που ήθελε να συμμετέχει στη μεγάλη και ενιαία αγορά, αλλά δεν επιθυμούσε να ενταχθεί στο ευρώ ή να έρθει σε μια πιο στενή πολιτική ένωση με τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις, είπε ο Ζισκάρ.

Ο 83χρονος Ετιέν Ντάβινγκτον, ο Βέλγος πολιτικός και επιχειρηματίας που υπηρέτησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό το μοναδικό Βρετανό πρόεδρό της, τον Ρόι Τζένκινς, πιστεύει ότι η ΕΕ μπορεί να προσαρμόσει κατάλληλα τη δομή της, ώστε να επιτρέψει στην ευρωζώνη να εξελιχθεί περαιτέρω και ταυτόχρονα να κρατήσει τη Βρετανία, στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

«Αυτή δεν είναι μία ανέφικτη ερώτηση που καλείσαι ν απαντήσεις: πώς (;) θα βαδίσεις μπροστά, χωρίς σοβαρές επιπτώσεις γι αυτούς που αφήνεις πίσω», δήλωσε ο Ντάβινγκτον στη διάρκεια ξεχωριστής συνέντευξής του στις Βρυξέλλες. «Είναι ένας νομικός οργανισμός και είναι απόλυτα πιθανό να το οργανώσει αυτό», τόνισε.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οποίος αναδιοργάνωσε και εκσυγχρόνισε την ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα στη δεκαετία του 80, τόνισε ότι η Βρετανία έχει μεγάλη συνεισφορά στην ΕΕ, μέσω της προώθησης και της ανάπτυξης της ενιαίας αγοράς και του ελεύθερου εμπορίου.

«Η Βρετανία είναι ένα τίμιο μέλος. Πραγματοποιεί ό,τι αποφασίζει. Οι Βρετανοί επιχειρηματολογούν σε ό,τι δεν τους αρέσει», είπε ο Ντάβινγκτον

Οι δύο βετεράνοι πολιτικοί τόνισαν ότι μία βρετανική ψήφος αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, θα σημαίνει απώλειες, για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Facebook Comments