«Φρένο» στην πώληση κόκκινων δανείων θέλει να βάλει η Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη στο Bloomberg, ο οποίος σημείωσε πως η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει περιορισμούς στην πώληση τέτοιων δανείων σε distressed funds.

Θέλουμε μακρά μεταβατική περίοδο για τα NPLs

«Η θέση της κυβέρνησης είναι πως έχουμε ήδη ανοίξει το 50% της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων», σημειώνει ο κ. Σταθάκης. «Θέλουμε να υπάρξει μια μακρά μεταβατική περίοδος για τις ευαίσθητες κατηγορίες, όπως τα στεγαστικά, τα μικρά καταναλωτικά δάνεια, καθώς και τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις» με τους δανειστές για το θέμα αυτό, συμπληρώνοντας ότι «διαπραγματευόμαστε».

Πέρυσι η Βουλή νομοθέτησε τη διευκόλυνση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, η αγορά δεν είναι ακόμα λειτουργική. Ζητήματα όπως η φορολογία θα πρέπει να εξομαλυνθούν, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει τα τρίτα μέρη που αγοράζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τις ελληνικές τράπεζες.

Να κλείσουμε την αξιολόγηση

«Η αγορά θα μπορέσει σύντομα να λειτουργήσει, ορισμένα μικρά κομμάτια λείπουν σε όρους ρυθμιστικού πλαισίου». «Αν δεν υπάρξει αλλαγή στο υφιστάμενο πλαίσιο τότε το θέμα είναι διαδικαστικό», σημειώνει.

«Ηρθε η ώρα να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι και, μέσα σε λίγες εβδομάδες, να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση», τονίζοντας πως η παράταση των διαπραγματεύσεων δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το κλίμα στην ελληνική αγορά θα βελτιωθεί και η οικονομία θα ανακάμψει από το δεύτερο ήμισυ του τρέχοντος έτους. Οι επενδυτές που συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών το 2015, που είδαν την αξία των συμμετοχών τους να εξανεμίζεται, θα επωφεληθούν από ένα βελτιωμένο οικονομικό κλίμα μετά το τέλος της αξιολόγησης.

«Αν γίνονταν εκλογές, θα τις κερδίζαμε»

Επίσης. ο κ. Σταθάκης απέρριψε τα σενάρια των πρόωρών εκλογών, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση θα αντέξει τις διαδηλώσεις των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών για το ασφαλιστικό.

«Αν γίνονταν εκλογές, θα τις κερδίζαμε», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η πλειοψηφία των τριών εδρών της κυβέρνησης είναι «ασφαλής». «Θα υπάρξει διάλογος για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία θα παραμείνει αλώβητη. Δεν βλέπω σενάριο πολιτικής αστάθειας».

Facebook Comments