Με ξεκάθαρες αιχμές εναντίον ορισμένων εταίρων για τη στάση που έχουν τηρήσει έως τώρα στην προσφυγική κρίση έφτασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι κανόνες για κάποιους και αλά καρτ για άλλους», σχολίασε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο των Βρυξελλών.

Τόνισε ότι η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με τρεις «παράλληλες κρίσεις», την οικονομική κρίση, την κρίση ασφαλείας και το προσφυγικό, αναφέροντας ότι η λύση μπορεί να προέλθει μόνο μέσω της «ενότητας» και της «αλληλεγγύης» μεταξύ των εταίρων.

Διευκρίνισε όμως σκωπτικά ότι δεν είναι δυνατό η αλληλεγγύη να επιδεικνύεται μόνο όταν αφορά κράτη της «Βορειοδυτικής» Ευρώπης, αλλά πρέπει να αγγίζει και τη «Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο»

Απαντώντας στις προτάσεις ορισμένων εταίρων για κλείσιμο των συνόρων, ο κ. Τσίπρας σχολίασε δηκτικά ότι «το μέλλον της Ευρώπης δεν βρίσκεται σε τείχη ή στην ξενοφοβία».

Η προσφυγική κρίση δεν θα λυθεί «χτίζοντας φράχτες ή προαγάγοντας τον ρατσισμό», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, σε μία έμμεση αλλά ξεκάθαρη αναφορά σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η οποία έχει εγείρει τείχη στα σύνορά της με τους ευρωπαίους γείτονές της και προωθεί ενεργά την αποβολή της χώρας μας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σόμποτκα, πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή ο κ. Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου. Η συνάντηση αφορά το προσφυγικό και πραγματοποιείται, κατόπιν αιτήματος του Τσέχου πρωθυπουργού, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Facebook Comments