Λευκός καπνός βγήκε από το κτίριο του Συμβουλίου καθώς επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Μ. Βρετανίας. “Η συμφωνία θα ισχυροποιήσει την Βρετανική θέση” δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τουσκ μετά την λήξη της πολύωρης διαπραγμάτευσης. “Χρειαστήκαμε 40 ώρες διαπραγμάτευσης για να πετύχουμε μία συμφωνία που εκπροσωπεί τις αρχές μας” είπε ο κ. Τουσκ και δεν έκρυψε ότι οι συζητήσεις που έγιναν ήταν “πολύ έντονες”.

Και ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας εμφανίστηκε θετικός με την συμφωνία. ”H M. Βρετανία θα είναι ισχυρότερη, ασφαλέστερη και καλύτερη μέσα σε μία μεταρρυθμισμένη ΕΕ” είπε και τόνισε ότι η συμφωνία είναι αρκετή για να του επιτρέψει να προτείνει την συμμετοχή της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση” δήλωνε ο κ Κάμερον μετά την λήξη της Συνόδου.Ορισμένες από τις σημαντικότερες πρόνοιες της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η ΕΕ και η Βρετανία την Παρασκευή περιήλθαν σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ
Δύο από τις πρόνοιες της συμφωνίας πρόκειται να εγγραφούν σε αναθεωρημένα άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ: μια ειδική εξαίρεση της Βρετανίας από την περαιτέρω ολοκλήρωσή της, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που αποκαλείται «όλο και πιο στενή ολοκλήρωση»• και η δίκαιη αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διευθετήσεων ανάμεσα στην ευρωζώνη και τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην οικονομική και νομισματική ένωση.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Η Βρετανία θα αποκτήσει το δικαίωμα να αρνείται την καταβολή διαφόρων επιδομάτων σε νεοαφιχθέντες εργαζόμενους από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους στην επικράτειά της• θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εφαρμόζει αυτό το μέτρο για τουλάχιστον επτά χρόνια από την ημερομηνία της εφαρμογής του.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ
Ενα πανευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής που αφορά την καταβολή επιδομάτων παιδιού ή παιδιών που ζουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ τίθεται σε εφαρμογή για τους μετανάστες σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος άμεσα και για τους πάντες από 1ης Ιανουαρίου 2020. Βάσει του συστήματος αυτού, οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν τα επίπεδα των επιδομάτων που καταβάλλονται.

ΧΩΡΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Το κείμενο τονίζει την ανάγκη να εφαρμόζονται «ισότιμοι όροι ανταγωνισμού» σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την τραπεζική. Παραχωρεί στην Βρετανία το δικαίωμα να εποπτεύει χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και αγορές ώστε να εγγυάται την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Ωστόσο, συμφωνήθηκε «με την επιφύλαξη» των υπαρχουσών δυνατοτήτων των θεσμών της ΕΕ να αναλαμβάνουν δράση για να προασπίζουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Facebook Comments