Δύο χρόνια πολιτικής διακυβέρνησης συμπληρώνει σήμερα ο Ματέο Ρέντσι κάνοντας έναν «μίνι» απολογισμό. Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα ο ιταλός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί κέντρα επιστημονικής έρευνας, βιομηχανίες, ενώ αναμένεται να έχει συναντήσεις και με δημοσιογράφους για να υπογραμμίσει ότι οι ιταλοί μπορούν να αισιοδοξούν.

«Δεν ετοιμάζουμε καμία μηχανορραφία κατά της Ευρώπης. Οι τεχνοκράτες, όμως, που δημιούργησαν μια σειρά από προβλήματα δεν μπορούν να μας πουν τώρα πώς πρέπει να τα λύσουμε», είναι το μήνυμα που στέλνει ο Ρέντσι.

«Η Ευρώπη χρειάζεται την επιστροφή της πολιτικής. Θα προτείνουμε την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου Μάρσαλ για την στήριξη των παιδιών και των εφήβων», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι, μιλώντας στα μέλη του κόμματός του καθώς και σε ιταλούς και ξένους δημοσιογράφους.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης ζητά μια νέα στρατηγική για την ευρωπαϊκή οικονομία. Μια στρατηγική η οποία «δεν θα επικεντρώνεται στις ανάγκες κάποιων ισχυρών χωρών, αλλά θα λαμβάνει υπόψη της το γενικό συμφέρον».

«Ηθική» πρωτίστως η μάχη της Ευρώπης

«Οι γερμανικές εξαγωγές προς την Ιταλία πέρυσι αυξήθηκαν επτά φορές περισσότερο από ό,τι το σύνολο των εξαγωγών της Ρώμης προς το Βερολίνο» τονίζει με νόημα ο ιταλός πρωθυπουργός. Πρόκειται σίγουρα να το υπογραμμίσει με έμφαση, κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα επισκεφθεί σύντομα στην Ιταλία.

Ο αρχηγός της ιταλικής κΚεντροαριστεράς θεωρεί επίσης ότι η μάχη για την επιστροφή της Ευρώπης στις ιδρυτικές της αξίες είναι πρώτα από όλα «ηθική» και πρέπει να αναλάβει να την υπερασπισθεί και να την προωθήσει, κυρίως, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

«Δεν χρησιμοποιώ τα ευρωπαϊκά θέματα για να αυξήσω την δημοτικότητά μου, είναι απόλυτα ψευδές. Και η χώρα μου δεν κάνει νάζια, αλλά παρουσιάζει συγκεκριμένες προτάσεις», λέει, τέλος, στους ψηφοφόρους του ο ιταλός πρωθυπουργός, δύο χρόνια μετά την αρχή της κυβερνητικής του εμπειρίας.

Facebook Comments