Μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν τόσο καταστροφική για την στερλίνα που 29 από τους 34 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg αναμένουν τη λίρα να υποχωρήσει στο 1,35 έναντι του δολαρίου ή και χαμηλότερα σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας ύστερα από ένα δημοψήφισμα, η έκβαση του οποίου θα οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την ΕΕ.

Τα επίπεδα αυτά έχουν να καταγραφούν από το 1985, επισημαίνει το Bloomberg.

Οι 23 από τους οικονομολόγους λένε ότι η στερλίνα δεν θα ανακάμψει από αυτό το εύρος τιμών μέσα σε τρεις εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Επτά οικονομολόγοι αναμένουν η στελίνα να υποχωρήσει κάτω από το 1,20 έναντι του δολαρίου αμέσως μετά ένα δημοψήφισμα υπέρ του Brexit. Μόλις ένας οικονομολόγος αναμένει η στερλίνα να διαμορφωθεί πάνω από το 1,40 έναντι του δολαρίου, επίπεδο το οποίο είναι υψηλότερο από το χαμηλό σχεδόν επταετίας που καταγράφηκε σήμερα.

Η λίρα βρίσκεται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Μάρτιο του 2009 καθώς σήμερα έχει υποχωρήσει έως και το 1,3965 έναντι του δολαρίου. Παράλληλα, πλησιάζει το χαμηλό 14 μηνών στις 78,98 πένες έναντι του ευρώ που σημείωσε στις 11 Φεβρουαρίου.

Facebook Comments