Στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων εμμένει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, εκτοξεύοντας σαφείς βολές προς την πολιτική του Μάριο Ντράγκι.

H επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες για να προωθήσουν την ανάπτυξη θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια της επόμενης οικονομικής κρίσης, σημείωσε ο Σόιμπλε μιλώντας στη Σαγκάη όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών και των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας του G20.

Οι χρηματοδοτούμενες από το χρέος δημοσιονομικές πολιτικές και η διευκολυντική νομισματική πολιτική είχαν ελάχιστη επιτυχία στην προώθηση της ανάπτυξης, με τα επίπεδα του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους διεθνώς σήμερα είναι πολύ υψηλή, δήλωσε ο Σόιμπλε.

«Η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική έχουν φτάσει στα όριά τους. Αν θέλετε η πραγματική οικονομία να αναπτυχθεί, δεν υπάρχουν παρακαμπτήριες οδοί με τις οποίες αποφεύγεις τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε

«Πρέπει να κάνουμε σαφές ότι τα περιθώρια της νομισματικής πολιτικής έχουν εξαντληθεί… και πρέπει να σκεφτούμε το πώς μπορούμε να επιτύχουμε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων» είπε ο Σόιμπλε

«Το να μιλά κανείς για περαιτέρω νομισματικά ή δημοσιονομικά κίνητρα, το μόνο που κάνει είναι να αποσπά την προσοχή από το αληθινό έργο που έχουμε μπροστά μας».

«Εμείς, ως εκ τούτου, δεν συμφωνούμε σε ένα πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων του G20, όπως ορισμένοι υποστηρίζουν, σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι κίνδυνοι στην οικονομία». Ο Σόιμπλε υποστήριξε ακόμη πως «θα ήταν τρομερό λάθος» να σταματήσει ή να αποδυναμωθεί ο έλεγχος των ρυθμιστικών αρχών στις αγορές.

«Το μοντέλο ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από το χρέος, έχει φτάσει στα όριά του. Μάλιστα, προκαλεί νέα προβλήματα, αυξάνοντας το χρέος, προκαλώντας φούσκες και υπερβολική ανάληψη κινδύνων, και μετατρέπει σε ζόμπι την οικονομία».

 

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments