Η Ιρλανδία δεν συνηθίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Πριν από μερικά χρόνια απασχόλησε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και τους αναλυτές λόγω της κρίσης και της οικονομικής της κατάρρευσης. Πρόσφατα επανήλθε στο προσκήνιο λόγω ενός πολέμου συμμοριών με εν ψυχρώ δολοφονίες στην καρδιά του Δουβλίνου. Ακόμη λιγότερο φαίνεται να ενδιαφέρουν το εξωτερικό οι σημερινές βουλευτικές εκλογές. Εντούτοις, στην πραγματικότητα το διακύβευμα είναι μεγάλο.

Θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς το «ιρλανδικό παράδοξο». Γεγονός είναι ότι από το 2011 ο πρωθυπουργός Έντα Κένι και ο κυβερνητικός του συνασπισμός κατάφεραν να βγάλουν τη χώρα από την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Με 7 % η Ιρλανδία κατέγραφε στα τέλη του 2015 τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η δε ανεργία μειώθηκε από το 14% στο 8,8%.

Εντούτοις τόσο το συντηρητικό Fine Gael (Φίνε Γκαέλ) του Έντα Κένι όσο και οι συγκυβερνώντες Εργατικοί εμφανίζονται δημοσκοπικά αρκετά αποδυναμωμένοι. Το κόμμα του νυν πρωθυπουργού συγκεντρώνει μόλις 26% ενώ τα ποσοστά του Labour έχουν κατρακυλήσει στο 8%. Εάν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις τότε τα δυο κόμματα αναμένεται να απολέσουν την κυβερνητική πλειοψηφία, χωρίς να διαφαίνονται προς το παρόν εναλλακτικές λύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ανάκαμψη αλλά όχι για όλους

«Προσφέρουμε μια σταθερή κυβέρνηση και ένα υλοποιήσιμο σχέδιο», λέει ο Κένι, προσθέτοντας ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά μας». Το σύνθημα του κόμματός του είναι «Keeping The Recovery Going» (αφήνοντας να συνεχιστεί η ανάκαμψη).

Η ανάκαμψη αυτή όμως δεν ήρθε για όλους. Ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε σημαντικά, ενώ το 30% του πληθυσμού υποφέρουν, σύμφωνα με στατιστικές, από ελλείψεις και φτώχεια. Η ανάπτυξη και η ανάκαμψη αποτελούν μόνον τη μια πλευρά του νομίσματος, επισημαίνουν οι επικριτές του Κένι.

Στον αντίποδα σημαντική απήχηση φαίνεται να έχει ο αριστερός Τζέρι Άνταμς και το ρεπουμπλικανικό κόμμα Sinn Fein (Σιν Φέιν). Στις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά του έχουν στο μεταξύ εκτοξευτεί στο 17%. Το κόμμα κατηγορείται ωστόσο ότι είχε παλαιότερα διασυνδέσεις με την παραστρατιωτική οργάνωση IRA, παρότι ο ίδιος ο Άνταμς διατείνεται ότι ουδέποτε υπήρξε διοικητής του IRA.

Να μην γίνουμε Ελλάδα

Ο Έντα Κένι έχει διαμηνύσει ήδη ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί μετεκλογικά με το Sinn Fein, και αυτό όχι μόνον εξαιτίας του «σκοτεινού παρελθόντος» των ηγετικών στελεχών του. «Εάν το Sinn Fein συγκροτήσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές, τότε η χώρα μας θα καταλήξει σαν την Ελλάδα», προειδοποιεί ο υπουργός του επί των Οικονομικών Μάικλ Νούναν.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις τότε οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας αναμένονται εξαιρετικά δύσκολες και χρονοβόρες. Ακόμη και το κεντροδεξιό Fianna Fail (Φιάνα Φόιλ), το έτερο συντηρητικό κόμμα της Ιρλανδίας, δεν έχει απαλλαγεί από τις σκιές του παρελθόντος: το κόμμα ήταν στην κυβέρνηση όταν επήλθε η οικονομική κατάρρευση της χώρας και η εσπευσμένη προσφυγή της Ιρλανδίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. «Δεν θα παραδώσουμε τη χώρα σε εκείνους που την κατέστρεψαν», τονίζει ο Κένι.

Πιθανότατα ο Κένι θα αναγκαστεί μετά τις εκλογές να αναζητήσει τη συνεργασία με τους ανεξάρτητους, εκτιμούν αναλυτές. Οι ανεξάρτητοι αναμένεται να εξασφαλίσουν τον 12% περίπου των ψήφων. Σε κάθε περίπτωση ο σχηματισμός κυβέρνησης αναμένεται να εξελιχθεί σε γρίφο για δυνατούς λύτες.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 8 το πρωί της Παρασκευής και κλείνουν στις 11 το βράδυ, τοπική ώρα. Μολονότι καλούνται στις κάλπες μόλις 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι, τα πρώτα αξιόπιστα αποτελέσματα αναμένονται το πρωί του Σαββάτου.

Facebook Comments