Συνεδριάζει σήμερα το Euro Working Group (EWG), προκειμένου να αποτιμηθεί η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και να καθοριστεί η ημερομηνία επιστροφής των δανειστών.

Η συνεδρίαση του EWG είναι προπαρασκευαστική του Eurogroup της 7ης Μαρτίου, με τους αξιωματούχους των 19 υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης να θέτουν στο μικροσκόπιο την πρόοδο στις ελληνικές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφορές για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, κυρίως με την πλευρά του ΔΝΤ, δεν έχουν ακόμα ξεπεραστεί.

Το Ταμείο εκτιμά ότι η χώρα μας θα πρέπει να λάβει μέτρα 8 έως 9 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2018 ώστε να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί και είναι διατεθειμένο να δεχτεί λιγότερο βαθιές μεταρρυθμίσεις μόνο εάν αυτό αντισταθμιστεί από μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους εταίρους.

Βασική αιχμή είναι το ασφαλιστικό σύστημα, όπου το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η χώρα μας μεταφέρει από τον προϋπολογισμό ποσά που ισοδυναμούν με το 10% του ΑΕΠ προκειμένου να καλύψει το κενό που υπάρχει στα ασφαλιστικά Ταμεία, τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη ανέρχεται στο 2,5%.

Όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι δανειστές ζητούν μειώσεις σε συντάξεις πάνω από ένα όριο. Το ΔΝΤ επίσης απορρίπτει το σκεπτικό πίσω από την ελληνική θέση ότι λόγω της υψηλής ανεργίας οι συντάξεις σε πολλές περιπτώσεις υποστηρίζουν ολόκληρα νοικοκυριά, με το Ταμείο να αντιτείνει ότι αυτό το μοντέλο δεν είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου καθώς δεν συμβάλει ούτε στην δημοσιονομική εξυγίανση ούτε στην ανάπτυξη.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, το ελληνικό θέμα τέθηκε και στο περιθώριο του G20 στην Σαγκάη όπου βρέθηκαν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιού.

Ο κ. Λιού κάλεσε δημοσίως τον γερμανό ομόλογό του να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Facebook Comments