Στην ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξής του στον realfm 97.8, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραταθεί. Πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Αυτή είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης. Νομίζω ότι είναι επιδίωξη και της άλλης πλευράς», είπε ο υπ. Οικονομίας.

Στο ερώτημα αν συμμερίζεται τη θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι αν φτάσουμε Μάιος ή Ιούνιο «καήκαμε», ο ίδιος απάντησε: «Συμμερίζομαι απολύτως. Θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση, είναι απόλυτα επιτακτικό για την οικονομία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην κλείσει η αξιολόγηση».

Ερωτηθείς αν θα μπορέσουν να παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ, αρκέστηκε να πει «περιμένουμε».

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε την κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου μέσα στον Μάρτιο, τονίζοντας: «Ο νόμος έχει ολοκληρωθεί, έχει σταλεί στην Κομισιόν, πήραμε τα σχόλια πριν από τρεις ημέρες, τα οποία είναι γενικώς θετικά και θα τα χαρακτήριζα νομοθετικές βελτιώσεις, εκκρεμεί η αποτίμηση από τους θεσμούς γιατί έχει δημοσιονομικό κόστος και θα κατατεθεί στη Βουλή».

«Είναι αδιανόητο να μην έχουμε αναπτυξιακό νόμο» συνέχισε ο κ. Σταθάκης, ενώ περιέγραψε τα τρία σημεία που διαφοροποιούν τον νέο αναπτυξιακό νόμο από τον προηγούμενο:

1. Η φιλοσοφία αλλάζει στο γεγονός ότι ο προηγούμενος ήταν οριζόντιος με τους ίδιους κανόνες για όλες τις επενδύσεις, ενώ ο καινούργιος εισάγει το στοιχείο των στοχευμένων επενδύσεων που παίρνουν καλύτερα κίνητρα και αφορά στο παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις καινοτομικές επιχειρήσεις.

2. Αίρονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τα ποσοστά των ιδίων κεφαλαίων, τις επιδοτήσεις κλπ.

3. Για μεγάλες επενδύσεις, ξένες και εγχώριες, διαμορφώνεται σταθερό φορολογικό περιβάλλον για τα επτά χρόνια απόσβεσης ενώ ο επενδυτής θα φορολογείται με τον νόμο που ξεκίνησε.

Facebook Comments