Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι βρίσκονται σε διαμάχη σχετικά με το αν η αμερικανική οικονομία οδεύει προς μια νέα ύφεση ή όχι. Όπως συμβαίνει συνέχεια με τα οικονομικά, το συμπέρασμα εξαρτάται πάντοτε από τα στοιχεία που μελετάς και τον τρόπο που τα μελετάς.

Αν ένας οικονομολόγος εξετάζει την εταιρική κερδοφορία και την απόδοση των μετοχών για το 2016, τότε συμπεραίνει ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στα πρώτα στάδια επιβράδυνσης και εισόδου σε μια ύφεση. Εάν όμως ένας οικονομολόγος εξετάζει τα θεμελιώδη της αμερικανικής οικονομίας και ιδιαίτερα, την αγορά εργασίας, τότε συμπεραίνει ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, έστω και με χαμηλότερο ρυθμό.

Οι περισσότεροι αναλυτές της Wall Street, υποστηρίζουν την πρώτη άποψη, ενώ τα στελέχη της Fed, υποστηρίζουν σθεναρά τη δεύτερη άποψη.

Το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2015, η ανάπτυξη της εταιρικής κερδοφορίας ήταν αρνητική και σύμφωνα με τη J.P. Morgan, το παρελθόν δείχνει ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Τα ιστορικά στοιχεία των τελευταίων 115 ετώμ δείχνουν ότι όταν δυο συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνουν αρνητική αύξηση των κερδών, οι πιθανότητες μιας ύφεσης βρίσκονται στο 81%. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, δεν υπήρξε ύφεση εξαιτίας κάποιου QE.

Με την κατανάλωση να είναι απούσα και με το δολάριο να παραμένει ισχυρό, ο κίνδυνος για νέα αρνητική αύξηση της κερδοφορίας είναι ιδιαίτερα αυξημένος, σημειώνει η J.P. Morgan. Αυτό σημαίνει ότι για να αποφύγουμε μια νέα ύφεση, χρειαζόμαστε απαραιτήτως μια νέα ένεση ρευστότητας, καταλήγει η J.P. Morgan.

 

Facebook Comments