Καθώς υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων ανά τον κόσμο, τα στελέχη των αμερικανικών επιχειρήσεων βγάζουν για μία ακόμη φορά τα κομπιουτεράκια τους για να υπολογίσουν πού μπορούν να δανειστούν φθηνότερα. Οπως φαίνεται, το καλύτερο μέρος είναι για μία ακόμη φορά η Ευρώπη.

Το Φεβρουάριο, αμερικανικές εταιρείες (εξαιρουμένων τραπεζών) εξέδωσαν ομόλογα σε ευρώ αξίας 9,3 δισ., ποσό που είναι το υψηλότερο από τον Μάιο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Wells Fargo. Μεταξύ των εταιρειών που εκμεταλλεύτηκαν τις χαμηλές αποδόσεις στην Ευρώπη συγκαταλέγονται οι Ford, Carnival, Honeywell και Amgen. Μάλιστα, οι εκδόσεις ομολόγων σε ευρώ από αμερικανικές εταιρείες ανήλθαν στο 20% του συνόλου ομολογιακών εκδόσεων (επενδυτικής βαθμίδας) στην Ευρώπη, ενώ τον Ιανουάριο το ποσοστό ήταν μικρότερο από 10%. Δύσκολα θα κατηγορήσει κανείς τους Αμερικανούς για την προτίμηση που δείχνουν προς την Ευρώπη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο δανεισμό.

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε πρωτοφανώς χαμηλά επίπεδα, με το γερμανικό πενταετές να έχει υποχωρήσει την περασμένη Δευτέρα στο -0,4%. Εν τω μεταξύ, η μέση απόδοση των ευρωπαϊκών εταιρικών ομολόγων (επενδυτικής βαθμίδας) έχει διαμορφωθεί στο 1,54%, δηλαδή είναι κατά 0,48% χαμηλότερη από αυτή των αμερικανικών ομολόγων, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America. Είναι πιθανό ότι θα υποχωρήσουν περαιτέρω οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, δεδομένου ότι η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας στην προσπάθειά της να αυξήσει τον πληθωρισμό. Αντιθέτως, αναμένεται ότι θα αρχίσουν να αυξάνονται οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων μετά την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed), αν και προς το παρόν δεν δείχνουν διάθεση συνεργασίας.

Ο μεγαλύτερος φόβος που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί που εξετάζουν το ενδεχόμενο να δανειστούν σε ευρώ είναι η μετατροπή του νομίσματος. Φυσικά, εάν οι αμερικανικές εταιρείες που δανείζονται σε ευρώ έχουν σημαντικό κύκλο εργασιών στην Ευρώπη, τότε μπορούν να διατηρήσουν τα δανεικά σε ευρώ. Ποιες εταιρείες αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν; Κατά τη Wells Fargo, είναι πιθανό να εκδώσουν ομόλογα σε ευρώ και οι Apple, IBM ή Philip Morris. Ολα αυτά δείχνουν ότι η νομισματική πολιτική δεν περιορίζεται από σύνορα. Η ΕΚΤ προσπαθεί να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά στην ουσία βοηθάει τις αμερικανικές εταιρείες να μειώσουν το κόστος δανεισμού τους.
 

Facebook Comments