Επιστρέφει στην Ευρώπη το πετρέλαιο του Ιράν, καθώς την Κυριακή έφτασε στο ισπανικό λιμάνι της Αλγκεσίρας κοντά στο Γιβραλτάρ το δεξαμενόπλοιο Monte Toledo, μεταφέροντας ένα εκατ. βαρέλια. Πρόκειται για το πρώτο ιρανικό πετρέλαιο που έφτασε στην Ευρώπη από το 2012 και την επιβολή των κυρώσεων. Προοριζόταν για το ισπανικό διυλιστήριο Espanola de Petroleos και αναμένονται άλλα οκτώ δεξαμενόπλοια που θα καταφθάσουν στο ίδιο σημείο μέσα στον μήνα.

Ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, δήλωσε πως «σύντομα θα προστεθούν» και άλλες εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Ιρανό υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου θα «επιστρέψουν σύντομα» στα 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Τις εκτιμήσεις της ιρανικής ηγεσίας επιβεβαιώνει η εταιρεία καταγραφής δεξαμενόπλοιων, η Petro-Logistics SA που έχει έδρα στη Γενεύη της Ελβετίας, αναφέροντας πως τον Φεβρουάριο το Ιράν εξήγαγε περίπου 1,4 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα. Το επίπεδο αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 350.000 βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τις εξαγωγές του περασμένου έτους.

Μολονότι τα επίπεδα αυτά υστερούν κατά περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τους στόχους που είχε θέσει η Τεχεράνη, υπάρχουν ενδείξεις πως οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη θα αυξηθούν σημαντικά μέσα στον μήνα. Εξάλλου, μετά το Monte Toledo αναμένεται πως 29 δεξαμενόπλοια με ιρανικό πετρέλαιο θα φτάσουν σε διάφορα σημεία της Ευρώπης, καθώς αναχώρησαν από λιμάνια του Ιράν μέσα στον Φεβρουάριο.

Facebook Comments