Η απόφαση της Moody’s να διακόψει την πιστοληπτική αξιολόγηση των ρωσικών εταιρειών είναι η αρχή της διαδικασίας που θα οδηγήσει σε πλήρη κυριαρχία της ρωσικής εταιρείας αξιολόγησης την οποία προωθεί το Κρεμλίνο.

Την εκτίμηση αυτή αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, που επισημαίνουν πως η διαδικασία άρχισε πέρυσι, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τους δύο σημαντικότερους οίκους, τις Moody’s και Standard and Poor’s, ότι πολιτικοποιούν τις αξιολογήσεις τους.

Η επόμενη κίνηση του Ρώσου προέδρου ήταν να ψηφίσει νόμο που επιβάλλει ρυθμίσεις στη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης και στη συνέχεια να προωθήσει τη δημιουργία εθνικού οίκου με επωνυμία Analytical Credit Rating Agency (ACRA). Ανακοινώνοντας την απόφασή της να αποχωρήσει από τη Ρωσία, η Moody’s επικαλέστηκε τα προβλήματα που απορρέουν από αυτόν τον νέο νόμο.

Σχολιάζοντας σχετικά ο τρίτος μεγάλος διεθνής οίκος, η Fitch, δήλωσε πως ο νέος νόμος στη Ρωσία θα φέρει τη ρωσική θυγατρική της σε άμεση σύγκρουση με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις διεθνείς ρυθμίσεις.

Μολονότι τόνισε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε «εποικοδομητικό διάλογο με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας», η κίνηση αυτή της Fitch εκλαμβάνεται από παράγοντες της αγοράς ως ένδειξη ότι θα αποχωρήσουν τελικά από τη Ρωσία και οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης.

Facebook Comments