Σε πάνω από τα 41 δολάρια/βαρέλι ανήλθε σήμερα η τιμή του πετρελαίου, κοντά στα υψηλότερα επίπεδά του από τις αρχές του έτους, με την τιμή του αργού να βρίσκει στήριξη στη σχεδιαζόμενη συνάντηση κάποιων εκ των μεγαλυτέρων παραγωγών τον επόμενο μήνα προκειμένου να συζητήσουν το πάγωμα της παραγωγής.

Παραγωγοί εντός και εκτός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, θα συναντηθούν στις 17 Απριλίου στο Κατάρ για να συζητήσουν το σχέδιο για πάγωμα της παραγωγής, αυξάνοντας την πιθανότητα να επιτευχθεί μια συμφωνία για την παγκόσμια προσφορά αργού για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια.

Στις 12:09 ώρα Ελλάδας, το πετρέλαιο μπρεντ κατέγραψε άνοδο 81 σεντς στα 41,14 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του έχει καταγράψει ράλι άνω του 50% από το χαμηλό 12ετίας των 27,10 δολαρίων του Ιανουαρίου και είναι κοντά στο υψηλότερο επίπεδο που κατέγραψε από τις αρχές του 2016, όταν στις 8 Μαρτίου ανήλθε στα 41,48 δολάρια. Το αμερικανικό αργό ενισχυόταν κατά 92 σεντς στα 39,38 δολάρια/βαρέλι.

Το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Federal Reserve, η οποία εκτίμησε χθες ότι έως το τέλος του έτους θα γίνουν δύο μόνο περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων αντί για τέσσερις που ήταν η προηγούμενή της εκτίμηση. Το αδύναμο δολάριο καθιστά φθηνότερα τα εμπορεύματα για τους εισαγωγείς που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα και τείνει να στηρίζει το πετρέλαιο.

Η συνάντηση των παραγωγών έρχεται σε συνέχεια της αρχικής συμφωνίας του Φεβρουαρίου μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Βενεζουέλας και της Ρωσίας να παγώσουν την παραγωγή σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την υπερβάλλουσα προσφορά που έχει οδηγήσει τις τιμές στο να υποχωρήσουν από τα επίπεδα άνω των 100 δολαρίων που καταγράφηκαν στα μέσα του 2014.

Facebook Comments