Επηρεασμένος από την θρυλική ανατομία των likes από τον Ιωάννη Μαύρο (εδώ κι εδώ), εκμεταλλεύτηκα το σχετικό βιβλιογραφικό κενό και παρουσιάζω ευθύς τα άδυτα του κόσμου του add. Η προσθήκη φίλου στο facebook είναι ένα εργαλείο εκδήλωσης πόθου, θαυμασμού, αντιπερισπασμού, ακόμη και μίσους. Παρακάτω θα βρείτε 10 από τις πολλές ακόμη αποχρώσεις του add.

1. Το απλό add

Η κοινή κατηγορία add, που μπορεί να συναντηθεί σε παραλλαγές και στις υπόλοιπες κατηγορίες. Είναι το add που κάνεις σε πρόσωπο που γνωρίζεις στην πραγματική σου ζώη, μεταφέροντας αυτή την γνωριμία και στον διαδικτυακό κόσμο.

2. Το πολιτικό add

Το add στο οποίο προβαίνει ο χρήστης ώστε να διαβάζει τακτικά τα γραφόμενα ενός στατο-ποιού (συνήθως πολιτικολογούντα) κατόπιν ενός ή περισσότερων στάτους που τον συγκίνησαν ή τον ενημέρωσαν καταλλήλως. Το εμφανισιακό κριτήριο απουσιάζει από αυτή την κατηγορία και συναντάται στην επόμενη.

3. Το γκομενικό add

Το add που χρησιμοποιούν πλειοψηφικά οι άνδρες του fb, όταν η επίμαχη χρήστης έχει ανοιχτό το καλοκαιρινό άλμπουμ φωτογραφιών κι ιδίως όταν προτιμά το μινιμαλιστικό τρόπο ένδυσης. Υπάρχει μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ των πόσων ρούχων και των πόσων (αυτής της κατηγορίας) addπροσελκύει η χρήστης του facebook.

4. Το συμφιλιωτικό add ή το add «νερό κι αλάτι»

Όταν μετά από μια μακρά περίοδο διχόνοιας, δύο πάλαι ποτέ φεησμπουκικοί φίλοι εξομαλύνουν τις σχέσεις τους κι επικυρώνουν την άρση του ξεκατινιάσματος με ένα πανηγυρικό add.

5. Το add του καμουφλάζ ή το add «ωκεανός»

Όταν ο χρήστης φιλοτεχνεί έναν ωκεανό add ώστε να «κρύψει» το ένα ή τα δύο addπου πραγματικά ήθελε να κάνει, από τα αδιάκριτα βλέμματα. Κατηγορία που χρησιμοποιείται ιδίως από σχεσιούχους χρήστες, οι οποίοι, ανάμεσα σε άσχετα add μεσόκοπων και ηλικιωμένων χρηστών, προσθέτουν και το αντικείμενο του πόθου τους. Πχ –Γιώργο ποια είναι αυτή η τσούλα που έκανες add; -Δεν ξέρω αγάπη μου, με πρόσθεσαν καμιά 15ρια άτομα, δεν τα τσέκαρα ακόμη.

6. Το add του χέστη

Όταν ο χρήστης μπανίζει από κοντά μια θελκτική παρουσία, την οποία παρόλαυτα διστάσει να προσεγγίζει λεκτικώς, δεχόμενος προτρεπτικές ύβρεις από την παρέα του («Όρμα ρε χέστη, σε ξέρει κι από χθες;»). Καθώς η βραδιά ολοκλήρωνεται άκαρπη, ο «χέστης χρήστης» δαπανά ατελειώτες ώρες φεησμπουκικού ψαξίματος και τελικώς προσθέτει το υποψήφιο θήραμα, προσδοκώντας στην επανόρθωση της δειλίας που επέδειξε.

7. Το add της επιμονής

Μια ακόμη γκομενική υποκατηγορία. Έτσι ονομάζεται το «επαναλαμβανόμενο add» που σηνήθως επιχειρεί ανήρ χρήστης, όταν περνά εύλογο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που το add σε θηλυκιά παρουσία παρέμεινε αναπάντητο (ούτε απορρίφθηκε ούτε επιβεβαιώθηκε). Τότε, ο χρήστης, σβήνει και ξανακάνει το add, ξαναχτυπώντας την πόρτα του πόθου του και ψιθυρίζοντας στο διαδικτυακό της αυτί «ψιτ, κάτι ξέχασες!».

8. Το εκδικητικό add

Επιχειρείται συνήθως από γυναίκα μετά από χωρισμό. Είναι το add σε εκείνον τον γκόμενο που αποτέλεσε αντικείμενο πολύωρων καβγάδων μεταξύ του ζεύγους και για τον οποίο ο άνδρας χρήστης είχε θέσει «βέτο» επικοινωνίας («Αν τον προσθέσεις Σούλα, εμένα ξέχνα με»). Συνήθως γίνεται για λόγους «σπασίματος»/εκδίκησης, κι όχι γιατί η χωρισθείσα κοπέλα έχει όντως σκοπό να φλερτάρει μαζί του («Α τη ρουφιάνα, είδες Μήτσο, με το που χωρίσαμε έκανε αντ τον πορτιέρη!»).

9. Το add της κατασκοπίας

Χρησιμοποιείται σε περίπτωση που ένας χρήστης θέλει να κατασκοπεύσει («stalkάρει») έναν άλλο, για οποιονδήποτε λόγο. Σε γκομενικές περιπτώσεις, χρησιμεύει και ως δήλωση παρουσίας στην αντρο/γυναικο-χωρίστρα («ξέρω τι κάνεις ηλίθιε/α, και σε προσθέτω για να το κόψεις»). Γενικώς, αυτή η κατηγορία add έχει ως διακριτικό γνώρισμα τα ελάχιστα ή μηδενικά likesστον προστιθέντα «φίλο».

10. Το add της αγέλης

Όταν ένας δημοφιλής καλλιτέχνης/παρουσιαστής/αθλητής κλπ ανοίγει ένα προφίλ στο facebook, τα αλαλάζοντα πλήθη στήνονται στις διαδικτυακές ουρές ώστε να μπορούν να περηφανεύονται ότι αποτελούν «φίλο» του. Δεν είναι τόσο η ενημέρωση για αυτά που ανεβάζει, όσο η αίσθηση ότι υπάρχει ένα συνεκτικό στοιχείο μεταξύ των δύο, κάτι που τους ενώνει, ένα κλικ αποδοχής από τα δάχτυλα του ειδώλου σου, που δέχεται προσωπικά να συμμετάσχεις στον κόσμο του.

Facebook Comments