Τουλάχιστον 18 ελβετικές τράπεζες εμπλέκονται σε νέα έρευνα υπόθεσης ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, σύμφωνα με το Bloomberg. Επειτα από αίτημα των αμερικανικών αρχών, η Ελβετία συμφώνησε χθες να τους παραδώσει τα αρχεία τουλάχιστον 18 ελβετικών τραπεζών που είχαν εκτελέσει συναλλαγές με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας Petroleos de Venezuela SA (PDVSA), η οποία αποτελεί αντικείμενο ευρύτατης έρευνας από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Μεταξύ των εμπλεκόμενων τραπεζών, καμία εκ των οποίων δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες, συγκαταλέγονται οι UBS AG, EFG Bank AG και η CBH Compagnie Bancaire Helvetique SA, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Εκπρόσωποι Τύπου των τριών τραπεζών αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση. Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση της PDVSA και της αναπτυξιακής κρατικής τράπεζας BANDES της Βενεζουέλας, με τις αμερικανικές αρχές να υποστηρίζουν ότι έχουν εντοπίσει αποδείξεις για την ύπαρξη δωροδοκιών. Ο Αμερικανός εισαγγελέας Πρίιτ Μπαράρα θα παραλάβει από τις ελβετικές αρχές τα αρχεία για οποιαδήποτε συναλλαγή μεταξύ των 18 τραπεζών και ατόμων ή εταιρειών για τις οποίες υπάρχει υποψία ότι δωροδόκησαν ή αναμείχθηκαν σε άλλες παράνομες ενέργειες στη Βενεζουέλα.

Δυνητικά η διερεύνηση της υπόθεσης θα μπορούσε να εκθέσει ορισμένες από τις 18 τράπεζες στην επιβολή προστίμων αν αποδειχτεί ότι έχουν παραβιάσει την κείμενη νομοθεσία. Τα τελευταία χρόνια αρκετές από τις ελβετικές τράπεζες έχουν υπογράψει συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές, η οποία τις υποχρεώνει να τις ειδοποιούν αν εντοπίζουν δυνητική παρανομία. Πέρυσι η ιαπωνική μονάδα της UBS είχε παραδεχτεί την ενοχή της σε υπόθεση εξαπάτησης στο πλαίσιο για τη χειραγώγηση της αγοράς διατραπεζικού επιτοκίου του Λονδίνου (Libor), ενώ η EFG είχε δεχτεί να πάρει μέρος στο πρόγραμμα ελβετικών τραπεζών του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, γεγονός που σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι είναι υποχρεωμένη να συνεργάζεται με τις αρχές σε ζητήματα παροχής πληροφοριών.

Οι αμερικανικές έρευνες για υποθέσεις δωροδοκίας στην PDVSA γίνονται ενώ η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προσπαθεί να αποφύγει τη χρεοκοπία εν μέσω μεγάλης υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου. Η χώρα βιώνει τη μεγαλύτερη ύφεση της οικονομίας εδώ και μια δεκαετία και παράλληλα υπάρχει πολιτική αναταραχή, καθώς ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο βρίσκεται αντιμέτωπος με το νέο Κογκρέσο στο οποίο έχει πλέον την πλειοψηφία η αντιπολίτευση. Οι ηγέτες της δεσμεύτηκαν μετά τις βουλευτικές εκλογές στα τέλη του 2015 να διερευνήσουν κάθε κατηγορία για κυβερνητική διαφθορά.

Οι αμερικανικές έρευνες έχουν ήδη οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών και στην παραδοχή ενοχής από τρεις πρώην αξιωματούχους της PDVSA την περασμένη Τρίτη σε δικαστήριο του Χιούστον. Οι τρεις αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι είχαν δεχτεί χρήματα ώστε να βοηθήσουν δύο επιχειρηματίες να κερδίσουν παχυλά συμβόλαια από την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας. Το 2013, μια πρώην αξιωματούχος της κρατικής επενδυτικής τράπεζας BANDES είχε δηλώσει ένοχη σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης για την αποδοχή δωροδοκίας από εκπροσώπους της Direct Access Partners, ενός γραφείου μεσιτείας με γραφεία στη Φλόριντα. Δικηγόρος της εταιρείας δήλωσε ότι δεν έχει υπόψη του την έρευνα των αμερικανικών αρχών κατά των πελατών του και έκανε λόγο για «συνεχές κυνήγι μαγισσών».

Η συγκατάθεση των ελβετικών τραπεζών να παραδώσουν στις αμερικανικές αρχές τραπεζικά αρχεία δείχνει ότι πλέον συνεργάζονται έπειτα από χρόνια, κατά τα οποία απέρριπταν αιτήματα των αμερικανικών αρχών για παροχή πληροφοριών σε σχέση με υποθέσεις φοροδιαφυγής Αμερικανών πολιτών. Οι αμερικανικές αρχές είχαν αρχίσει να στριμώχνουν τις ελβετικές τράπεζες από το 2009 όταν η UBS, η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα, είχε συμφωνήσει να καταβάλει ποσό ύψους 780 εκατομμυρίων δολαρίων ώστε να αποφύγει την άσκηση δίωξης εναντίον της για υποθέσεις φοροδιαφυγής.

 

Facebook Comments