Δεν είναι τέχνη να κακοποιεί ο οποιοσδήποτε τα ζώα. Δεν είναι τέχνη να πετάει γάτες στον αέρα πάνω σε σκάλα ξανά και ξανά οι οποίες, εκτός του ότι έχουν φρικάρει και ουρλιάζουν, κινδυνεύουν να χτυπήσουν σοβαρά, ακόμη και να μείνουν ανάπηρες επειδή κάποιος τυχάρπαστος νομίζει ότι καλλιτεχνεί υποκαθιστώντας τες αντί πινέλων, χρωμάτων και άλλων υλικών. Δεν είναι τέχνη να χρησιμοποιεί βαλσαμωμένα ζώα στις τάχα καλλιτεχνικές του επιδείξεις. Δεν είναι τέχνη να κρεμάει νεκρούς σκύλους και γάτες – άγνωστα τα αίτια και ο τρόπος θανάτου τους – στα τσιγκέλια ή βάζοντάς τους κορδέλες και να τα χρησιμοποιεί ως εκθέματα. Δεν είναι τέχνη.-

Ο Γιαν Φαμπρ ήρθε ως πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά αντικαθιστώντας τον ως επί το πλείστον επιτυχημένο προκάτοχό του Γιώργο Λούκο. Επέλεξε να ανεβάσει κατ αποκλειστικότητα δικά του έργα και να τα στελεχώσει με Βέλγους ηθοποιούς, κατά πλήρη αποκλειστικότητα. Κι όσοι σπεύσουν να χαρακτηρίσουν ως εθνικιστικό το συγκεκριμένο σχολιασμό ας αναλογιστούν μήπως ο ίδιος τελικά καθίσταται Βέλγος εθνικιστής στην Ελλάδα. (Το κοινότυπο ότι κι εμείς έχουμε Έλληνες ηθοποιούς και καλλιτέχνες παραμένει κοινότυπο, ωστόσο, και αληθές)

Ίσως τέχνη να είναι τα παλλόμενα πέη, τα γυμνά, τα αλλόκοτα, τα περίεργα, τα αμφιλεγόμενα όσο προκλητικά κι αν μοιάζουν. Ίσως κάποια έργα του συγκεκριμένου δημιουργού να είναι τέχνη όσης αμφισβήτησης ή σφοδρής κριτικής κι αν επιδέχονται. Ίσως δυνάμει να αποτελούσε έναν σπουδαίο και εναλλακτικό καλλιτέχνη.

Όχι όμως, δεν είναι μεγάλος δημιουργός, ούτε απλώς ένας εκ των εκκεντρικών. Όταν βασανίζει ζώα και τα εξευτελίζει μετά θάνατον δεν αποτελεί παρά έναν κοινό παρανοϊκό κάφρο που κανιβαλίζει ό,τι μπορεί, έναν μανιακό από τους πολλούς που κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Όταν έρχεται σε μια χώρα και παραγκωνίζει τον πολιτισμό της και απορρίπτει τους ανθρώπους της δεν είναι επιτυχημένος διευθυντής ενός αθηναϊκού ή έστω διεθνούς φεστιβάλ. Και κυρίως αυτό που κάνει συνολικά δεν είναι τέχνη!

 


 

Facebook Comments