Λογαριασμούς off shore 140 πολιτικών ηγετών και αξιωματούχων από όλο τον Κόσμο, μεταξύ των οποίων στενών συνεργατών του Βλαντιμίρ Πούτιν, αποκαλύπτουν τα εκατομμύρια έγγραφα μιας νομικής εταιρείας του Παναμά, τα οποία διέρρευσαν στον Τύπο την Κυριακή. Τα έγγραφα έφτασαν πρώτα στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung – η οποία δεν αποκάλυψε την πηγή τους – και στη συνέχεια τα μοιράστηκε με άλλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, όπως η βρετανική εφημερίδα Guardian και το διεθνές Consortium Ερευνητικής Δημοσιογραφίας.

Πρόκειται για 11,5 εκατομμύρια έγγραφα της εταιρείας Mossack Fonseca, η οποία βοήθησε μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου – μεταξύ των οποίων πολιτικοί, αθλητές και μεγαλοεπιχειρηματίες – να ανοίξουν off shore τραπεζικούς λογαρισμούς.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο που δημοσίευσε την Κυριακή, το διεθνές Consortium Ερευνητικής Δημοσιογραφίας υποστηρίζει ότι τα έγγραφα αποκαλύπτουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς 140 προσώπων, ανάμεσα στα οποία είναι πρώην και νυν πολιτικοί ηγέτες του κόσμου, όπως επίσης άτομα που διατηρούν στενές σχέσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο Β. Πούτιν. Το Consortium δηλώνει ότι 100 δημοσιογραφικοί οργανισμοί, σε 25 διαφορετικές γλώσσες, ερευνούν τα έγγραφα της Παναμέζικης εταιρείας και των πελατών της, μεταξύ των οποίων είναι πολιτικοί σε χώρες όπως η Ισλανδία, το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία.

Σε πολλές περιπτώσεις η κατοχή λογαριασμών off shore δεν είναι παράνομη. Πολλές φορές, όμως, τέτοιου είδους λογαριασμοί χρησιμοποιούνται από πλούσιους αλλά και εγκληματίες για να κρύψουν χρήματα και να αποφύγουν την φορολόγησή τους.

Οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί που ερευνούν τα έγγραφα της Mossack Fonseca αναμένεται να δημοσιεύσουν τα σχετικά ρεπορτάζ τις επόμενες μέρες. Η εταιρεία, η οποία έχει γραφεία σε περισσότερες από δέκα χώρες, ερευνάται σε μερικές από αυτές για σχέσεις με ξέπλυμα χρημάτων.

Με δήλωσή της στον Guardian, η εταιρεία δηλώνει ότι δεν θα απαντήσει σε καμία ερώτηση και υποστήριξε ότι πολλά από τα άτομα και της εταιρείες που αναφέρονται στα έγγραφα, δεν ήταν ποτέ πελάτες της.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα έγγραφα που αναφέρονται στην Ρωσία ταυτοποιούν αξιωματούχους που διατηρούν στενές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ανάμεσά τους δύο από τους παλαιότερους φίλους του, ο τσελίστας Σεργκέι Ρολντούγκιν και ο Γιούρι Κοβάλτσουκ, βασικός μέτοχος της Bank Rossiya, η οποία έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ κατηγορούμενη ως “ταμίας” των αξιωματούχων του Κρεμλίνου. Οι φίλοι και συνεργάτες του Πούτιν διοχέτευσαν 2 δισεκατομμύρια δολλάρια μέσω ενός περίπλοκου δικτύου εταιρειών off shore. Το όνομα του κ. Πούτιν δεν υπάρχει σε κανένα από τα έγγραφα των συναλλαγών αλλά η Bank Rossiya και ο Ρολντούγκιν υπάρχουν.

Την περασμένη βδομάδα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διέψευσε προληπτικά τα δημοσιεύματα, προειδοποιώντας ότι το δημοσιογραφικό Consortium ετοίμαζε “μία επίθεση πληροφορίας” εναντίον του Πούτιν και των συνεργατών του και περιέγραψε τα άρθρα ως “απροκάλυπτη, πληρωμένη δουλειά”.

Στα έγγραφα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, διατηρεί μυστικό λογαριασμό off shore στις Παρθένες Νήσους, ο σταρ του ποδοσφαίρου, Λιονέλ Μέσι, που φέρεται, από κοινού με τον πατέρα του να διαθέτει εταιρεία «βιτρίνα», ο πρωθυπουργός του Πακιστάν και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας.

Facebook Comments