Η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και την απειλή εξόδου από το ευρώ, εάν η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η Ελλάδα δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία σε ό,τι αφορά στο συνταξιοδοτικό, στο φορολογικό ή στο δημοσιονομικό της κενό, ενώ τις συζητήσεις παρατείνουν και άλλα ζητήματα, όπως είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το προτεινόμενο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, σημείωσαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δεδομένου του ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβάλλει ένα ακόμη εμπόδιο, παρατήρησαν.

Στο σημείο αυτό, το δημοσίευμα του Bloomberg, αναφέρεται στις διαρροές του Wikileaks και στις διαφοροποιήσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων σχετικά με το από πού θα προέλθουν οι περικοπές, αλλά και στην περίπτωση του Ιουλίου, οπότε και η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα της εξόδου από το ευρώ.

«Οι πιθανότητες για μία νέα ελληνική κρίση αυτό το καλοκαίρι είναι σχετικά υψηλές», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Diba AG στη Φρανκφούρτη. «Δεδομένου του εξαιρετικά αργού ρυθμού των μεταρρυθμίσεων και της αξιολόγησης, καθώς και της απώλειας δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και την περιορισμένη διάθεση πλέον για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η επόμενη κρίση είναι ήδη στα σκαριά. Είναι μόνο θέμα χρόνου να συμβεί», τόνισε.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, τα τρία στελέχη του ΔΝΤ τόνισαν ότι οι πληρωμές που πρέπει να κάνει η Ελλάδα τον Ιούλιο σε συνδυασμό με την προσφυγική κρίση και το δημοψήφισμα για το Brexit, είναι τα βασικά γεγονότα που θα μπορούσαν να αναγκάσουν την Μέρκελ να δεχτεί τους όρους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως αποκάλυψαν τα WikiLeaks.

Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να λάβει νέα μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ, κάτι στο οποίο συμφωνούν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ωστόσο ο Τόμσεν έχει ζητήσει μέτρα ύψους 4,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το Bloobmerg, δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ σημειώνουν ότι το Ταμείο μπορεί να συμφωνήσει στο 3% αρκεί η ευρωζώνη να συμφωνήσει να «κλείσει» την διαφορά μέσω της ελάφρυνσης του χρέους.

Αν και αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν δηλώσει ανοιχτά την αισιοδοξίας τους ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει σύντομα, πηγές του Bloomberg αναφέρουν πως δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ότι μπορεί να υπάρξει όντως συμφωνία αυτόν τον μήνα. Εάν συνεχίσουν να καθυστερούν οι συνομιλίες, η ευρωζώνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα κρίση γύρω από την Ελλάδα το καλοκαίρι.

Μετά το EWG της περασμένης Παρασκευής, οι υπουργοί των οικονομικών της ευρωζώνης θα ανταλλάξουν ξανά απόψεις σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στις 7 – 8 Απρ στις Βρυξέλλες, και στη συνέχεια στο Eurogroup της 22ης στο Άμστερνταμ.

Οπως σημειώνουν αξιωματούχοι στο Bloomberg, δεν αποκλείεται να υπάρξει πολιτική συμφωνία πριν το Eurogroup, ωστόσο η εκταμίευση της δόσης θα καθυστερήσει.
 

Facebook Comments