Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δέχθηκε πιέσεις και κλήθηκε να λογοδοτήσει για την οικογενειακή του περιουσία, καθώς το όνομα του πατέρα του, Ίαν, εμπλέκεται στο σκάνδαλο φοροδιαφυγής «Panama Papers».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian και το βρετανικό δίκτυο BBC, μέλη της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) έχουν στην κατοχή τους τα εν λόγω έγγραφα με βάση τα οποία ο Ίαν Κάμερον διηύθυνε επενδυτικό fund με έδρα τις Μπαχάμες, το Blairmore Holding, του οποίου τα κέρδη διέφευγαν από τις βρετανικές φορολογικές αρχές επί 30 χρόνια, μέσα από ένα περίπλοκο δίκτυο μέσω του παναμαϊκού δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, όταν ρωτήθηκε εάν η οικογενειακή περιουσία του βρίσκεται στο υπεράκτιο fund, αρκέστηκε να απαντήσει μέσω εκπροσώπου ότι αυτό είναι «ιδιωτική υπόθεση». Είχε δώσει την ίδια απάντηση το 2012, όταν είχαν έρθει στο φως οι πρώτες πληροφορίες για τις υπεράκτιες επενδύσεις του πατέρα του, ο οποίος πέθανε το 2010.Κυβερνητική πηγή δήλωσε την Τρίτη ότι «ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα μερίδιο σε υπεράκτιο fund».

Η υπόθεση απασχολεί τα πρωτοσέλιδα σχεδόν όλων των εφημερίδων και φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον κ. Κάμερον, ο οποίος αναμένεται να προεδρεύσει τον προσεχή μήνα στο Λονδίνο σε σύνοδο κατά της διαφθοράς και ο οποίος τάσσεται συχνά υπέρ της διαφάνειας.

Σύμφωνα με την Guardian, στο fund του Ίαν Κάμερον απασχολούνταν περίπου 50 άτομα, είχαν την έδρα τους στις Μπαχάμες, υπέγραφαν χαρτιά και ενεργούσαν ως ταμίες και γραμματείς, κάτι που δεν είναι παράνομο.

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου στους κεντροδεξιούς Συντηρητικούς κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να υπεκφεύγει» και να αναλάβει δράση κατά της φοροδιαφυγής. «Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο σταθμά, το ένα για την πλούσια ελίτ και το άλλο για τους υπόλοιπους από εμάς», δήλωσε, τονίζοντας ότι οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν.

Τα «Panama Papers» αποκαλύπτουν ένα τεράστιο σύστημα φοροδιαφυγής στο οποίο εμπλέκονται υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι, παράγοντες του αθλητισμού και δισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με 11,5 εκατομμύρια έγγραφα που υπήρχαν στο δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca στον Παναμά και έφερε στο φως η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Facebook Comments