Μία ενδιάμεση λύση που θα επιτρέπει τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση φαίνεται ότι επιδιώκουν πλέον Αθήνα και θεσμοί, καθώς οι διαφορές μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά την 4ωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, κύρια επιδίωξη είναι έως το βράδυ της Κυριακής να έχουν οριστικοποιηθεί δύο ξεχωριστά κείμενα που θα αφορούν τα σημεία της πρώτης αξιολόγησης, ένα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (κυρίως τον ESM) και ένα δεύτερο με το ΔΝΤ.

Τα δύο κείμενα θα είναι παρόμοια μεν αλλά με διαφορές, με θεσμούς και Αθήνα να συζητούν έναν οδικό χάρτη ώστε να τα ενοποιήσουν. Το κείμενο με το ΔΝΤ αναμένεται να περιλαμβάνει τα ζητήματα όπου υπάρχουν διαφωνίες με την ελληνική πλευρά.

Ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι τα δύο κείμενα δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε «ξεκλείδωμα» της επόμενης δόσης στήριξης 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, και – όπως είπε – ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη θέλουν το Ταμείο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι κατά τις συζητήσεις με τους πιστωτές ταυτοποιήθηκαν ζητήματα που χρήζουν τεχνικής επεξεργασίας, αλλά και θέματα που απαιτούν πολιτική διαπραγμάτευση, ουσιαστικά αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης ίσως απαιτήσει και μεταφορά των διαβουλεύσεων σε πολιτικό επίπεδο.

Η εικόνα που σχηματίζεται είναι ότι τα δύο ξεχωριστά κείμενα ουσιαστικά θα επιτρέψουν στην Αθήνα, τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ να αποτυπώσουν τα σημεία διαφωνίας μεταξύ τους και να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση.

Το επόμενο βήμα θα γίνει στην Ουάσιγκτον, όπου στις 15 Απριλίου αρχίζει η Εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να γίνουν συζητήσεις και για το ελληνικό ζήτημα. Η ελληνική αποστολή αναμένεται να αναχωρήσει για την αμερικανική πρωτεύουσα την Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, θέση θα πρέπει να πάρει και το Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει στις 22 του μηνός.

Facebook Comments