«Σήμερα, οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με μια τεράστια αβεβαιότητα η οποία πηγάζει από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, την τεχνολογική αποδιοργάνωση και την κοινωνική και γεωπολιτική αστάθεια», τόνισε ο επικεφαλής της BlackRock, Larry Fink.

Η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνεται με παγκόσμιες συνέπειες.Στην Αμερική, η ποιότητα των εταιρικών κερδών επιδεινώνεται με τις μεγαλύτερες επαναγορές ιδίων μετοχών της ιστορίας να οδηγούν τις αποτιμήσεις. Αυτό είναι ένδειξη ότι οι εταιρίες δεν έχουν μακροπρόθεσμα πλάνα, αλλά ενδιαφέρονται μόνο για τον βραχυπρόθεσμο μέλλον, συνεχίζει ο Larry Fink.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων για το οποίο τόνισε ότι εκτός από το γεγονός ότι θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες φούσκες, τόνισε ότι αποτρέπει τη δημιουργία πλούτου στο μέλλον. Ένας μέσος Αμερικανός χρειάζεται να επενδύσει αναζητώντας μια απόδοση 5,0% ετησίως ώστε να έχει ένα αξιόλογο επενδυτικό έσοδο. Αν η απόδοση μειωθεί στο 2,0%, ο μέσος Αμερικανός είτε θα πρέπει να αυξήσει τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο, είτε θα πρέπει να επενδύσει 3 φορές περισσότερα κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτό δεν τα έχει. Αλλά και αυτοί που τα έχουν, αν τα επενδύσουν, τα στερούν από την πραγματική οικονομία.

Και ενώ στην Ιαπωνία, η BoJ σπρώχνει τις μετοχές όλο και υψηλότερα, η BlackRock δεν παίζει αυτό το παιχνίδι με αποτέλεσμα να έχει δώσει εντολή στους διαχειριστές της για πλήρη αποεπένδυση από τις ιαπωνικές μετοχές. 

Facebook Comments