Την προηγούμενη Τετάρτη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης  ευελπιστούσε ότι θα συμφωνούσε έως την Τρίτη 12 Απριλίου, στα περίφημα 2 ξεχωριστά κείμενα,  ένα με τους Ευρωπαίους και ένα με το ΔΝΤ. « Αφού δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα κείμενο,ας έχουμε τουλάχιστον 2 ξεχωριστά, γιατί δεν μπορούμε να πάμε στην Ουάσινγκτον για την εαρινή Σύνοδο Παγκόσμιας Τράπεζας – ΔΝΤ με άδεια χέρια» σχολίαζαν αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών. Μετά από τις εξαντλητικές διαπραγματεύσεις το σαββατοκύριακο οι προσδοκίες μεταβλήθηκαν τη Δευτέρα 11 του μηνός σε βεβαιότητα παρότι εξακολουθούσαν να μένουν σημαντικά ζητήματα ανοιχτά. Για να έρθει το τελευταίο, 8 ωρών, ραντεβού με την τρόικα το απόγευμα της ίδιας ημέρας για να επιβεβαιώσει ότι το χάσμα είναι προς το παρόν αγεφύρωτο και οι αρχικές προσδοκίες να εξανεμιστούν με την ανακοίνωση στις 02.00 τα ξημερώματα από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο της παύσης των διαπραγματεύσεων.

Κάπως έτσι οι κύριοι Τσακαλώτος και Σταθάκης θα ταξιδέψουν τελικά στην Ουάσινγκτον με άδεια χέρια, όμως στην κυβέρνηση έχουν ήδη έτοιμο το αφήγημα του «μασκαρέματος» της αποτυχίας συμφωνίας ακόμη και 2 κειμένων που όλοι αναγνώριζαν ότι δεν θα οδηγούσαν στη δόση. Σύμφωνα με αυτό – και όπως σχολίαζαν αξιωματούχοι της – η εξέλιξη ( ή τέλος πάντων ) η απουσία αυτής όσον αφορά στη διαπραγμάτευση θα δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να δει πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση ΕΕ-ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και στη συνέχεια να αποφασίσει που θα κάνει υποχωρήσεις για να επιτευχθεί συμφωνία!!!  Κι όλα αυτά ενώ μιλάμε για μια συζήτηση παρασκηνιακή που πολύ δύσκολα θα έφερνε σύμφωνα με πληροφορίες του MarketNews απτό αποτέλεσμα ακόμη και με τα 2 κείμενα συμφωνημένα!!

Σε κάθε περίπτωση Επικουρικές Συντάξεις, Κόκκινα δάνεια, Αφορολόγητο είναι τουλάχιστον 3 από τα μεγάλα αγκάθια που χωρίζουν τις 2 πλευρές με τον κ. Τσακαλώτο να αναγνωρίζει ότι τελικά δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να συζητηθούν ούτε και πιο μικρής εμβέλειας ζητήματα όπως αυτά της Ενέργειας, Παιδείας , Δικαιοσύνης αλλά και αυτό του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Εκ των πραγμάτων πλέον η ελληνική κυβέρνηση ανακρούει πρύμναν και εγκαταλείπει την στρατηγική των ενδιάμεσων συμφωνιών. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών,  Τσακαλώτος, Σταθάκης και κουαρτέτο επιστρέφουν από Ουάσινγκτον τη Δευτέρα στις 18/4 με νέο στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας μέχρι το Eurogroup 4 ημέρες αργότερα και όλους να εύχονται ότι αυτήν την φορά οι Δαναοί δεν θα πάνε στις Βρυξέλλες με τα χέρια στις τσέπες.

Facebook Comments