Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα χωρίς συμφωνία ο κύκλος διαπραγματεύσεων των εκπροσώπων της κυβέρνησης με το κουαρτέτο. Μετά από μαραθώνιες συζητήσεις που διήρκησαν 6,5 ώρες, οι εκπρόσωποι των θεσμών και η ελληνική πλευρά, αποφάσισαν να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις, ώστε να μεταβούν στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Νωρίτερα το βράδυ της Δευτέρας, κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν ότι Αθήνα και δανειστές είναι πολύ κοντά σε δημοσιονομικά και φορολογικό, αλλά «κρατούν μικρό καλάθι»

Νέο ορόσημο το Eurogroup στις 22 Απριλίου

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στόχος είναι να επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα για να κλείσουν τη συμφωνία με νέο χρονικό ορόσημο τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Απριλίου. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ως τότε το ζητούμενο είναι να έχει υπογραφεί το «staff level agreement».

Βρέθηκαν σημεία σύγκλισης σε όλα τα μεγάλα θέματα, είπε ο υπουργός Οικονομικών, μετά το τέλος της πολύωρης συνάντησης. 

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, κύκλοι του υπουργείου εργασίας αναφέρουν ότι έχει υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί χρυσή τομή.

Η δήλωση Τσακαλώτου

«Αποφασίστηκε σήμερα ότι θα έχουμε παύση των συζητήσεων για να μεταβούμε όλοι στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συμφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση ότι υπήρχε πρόοδος στα θέματα που χρειάζεται για να φτιάξουν ένα ισχυρό πακέτο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και άρα θα επιστρέψουν αμέσως μετά τη Σύνοδο για να τελειώσει αυτή η συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. «Θα καταλήξουμε στο stuff level agreement λίγο πριν το Eurogroup. Υπήρχε πρόοδος σε πολλά μεγάλα θέματα αλλά επειδή υπάρχουν και πολλά μικρά θέματα τα οποία δεν είχαμε καιρό να τα συζητήσουμε, δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε στο staff level agreement σε αυτή τη φάση», πρόσθεσε.

Στην τρίωρη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό,  με κυρίαρχο θέμα την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, πηγές προσκείμενες στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, έκαναν λόγο για πρόοδο, χωρίς όμως να προκύψει οριστική συμφωνία.

Facebook Comments