«Η Αθήνα προκαλεί πάλι τους πιστωτές της» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Le Figaro, στο οποίο αναφέρεται ότι  μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, ο πόλεμος μεταξύ Αθήνας και δανειστών κηρύχθηκε ξανά.

«Για μία ακόμη φορά, ο πόλεμος έχει κηρυχθεί. Για το λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να έχει περισσότερους συμμάχους ξεκινώντας με τον Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων» γράφει η γαλλική εφημερίδα και τονίζει ότι η Αθήνα ανακοίνωσε την κατάθεση του φορολογικού και του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αψηφώντας τους δανειστές.

«Για να είναι σίγουρος ότι θα ακουστεί, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα δύο νομοσχέδια, το ένα σχετικά με τις συντάξεις και το άλλο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, χωρίς όμως να έχει την πρώτη αξιολόγηση σε ότι αφορά την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Με άλλα λόγια, χωρίς την επικύρωση των πιστωτών» σημειώνειη εφημερίδα.

Η Le Figaro περιγράφει τα σημεία διαφωνίας των δύο πλευρών – με κυριότερο το συνταξιοδοτικό. «Στην πραγματικότητα, πολλά είναι τα σημεία για τα οποία ερίζουν οι δύο πλευρές με πρώτο και καλύτερο την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος» αναφέρει η εφημερίδα.

Παρά το γεγονός ότι σε ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν προκειμένου να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές σε κάποιες λεπτομέρειες, στα βασικά θέματα, όμως έχουν ήδη βρει κοινό έδαφος, η Le Figaro επισημαίνει: «Στην πραγματικότητα, όμως τα σημεία διαφωνίας φαίνονται πιο πολλά, ξεκινώντας με την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Οι πιστωτές των Αθηνών ζητούν μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 50%, κάτι που το αρνείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ίδια είναι και η φιλοσοφία για την φορολογική μεταρρύθμιση».

Facebook Comments