Το παράδειγμα του 2015, όταν και χάθηκαν εξαιτίας της Βαρουφάκειας δημιουργικής ασάφειας περισσότεροι από 6 πολύτιμοι μήνες, φαίνεται ότι δεν έχει γίνει μάθημα. Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν η οικονομία να λειτουργεί σε δοκιμαστικό σωλήνα. Όσο όμως στην Αθήνα παίζουμε με τις τάπες των βαρελιών και δεν κλείνει η αξιολόγηση που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο, η πληγή κακοφορμίζει. Πάλι.

Χωρίς την απαραίτητη ρευστότητα , οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα που ασφυκτιά, φουσκώνουν και πάλι. Τους 2 πρώτους μήνες του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ διογκώθηκαν κατά 730 εκ€ φτάνοντας 6,2 δισ€ περίπου. Οι τράπεζες που περιμένουν να ληφθούν αποφάσεις για τα κόκκινα δάνεια, αδυνατούν να δανειοδοτήσουν και κάπως έτσι δεν προκαλεί καμιά εντύπωση που το α’ 3μηνο τα λουκέτα αυξήθηκαν σύμφωνα με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο κατά σχεδόν 80% σε σχέση με πέρυσι. Η περίπτωση της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Κι ενώ η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί την επιβολή των capital controls ως την ταφόπλακα της λειτουργίας της, Βέβαια, ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Σχέσεις υφυπουργός Εξωτερικών επαναλάμβανε ότι ο έλεγχος κεφαλαίων δεν δημιουργεί προβλήματα αφού τον έχουν ξεχάσει μέχρι και οι τουρίστες. Οι 450 εργαζόμενοι της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ μάλλον έχουν διαφορετική άποψη.

Ταυτόχρονα οι οικονομικοί δείκτες όπως παρουσιάζονται από τα δελτία που δημοσιεύει η Ελληνική Στατιστική Αρχή είναι άκρως ανησυχητικοί. To 2016 έκανε ποδαρικό με τον δείκτη εργασιών στη βιομηχανική παραγωγή να υποχωρεί 13,3% , στο εμπόριο 3,8% και στην οικοδομική δραστηριότητα 18,8%. Τους 2 πρώτους μήνες του έτους οι εξαγωγές ήδη υποχωρούν κατά 7,8%. Ακόμη και για τον τουρισμό το 2016 μπήκε με το αριστερό αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας , τον Ιανουάριο επισκέφτηκαν τη χώρα περί τις 43.600 λιγότεροι τουρίστες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Δυσάρεστες εξελίξεις προοιωνίζεται και το γεγονός ότι ήδη τις πρώτες 60 ημέρες του χρόνου έχουν γεννηθεί 2,76δισ € νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς το κράτος. Αυτό αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Φεβρουάριο του 2016 ( 121,7 δισ€) ήταν λιγότερες από το Μάιο του 2015 ( 124,5 δισ€) λίγο πριν επιβληθούν τα capital controls δείχνει ότι οι φορολογούμενοι όχι μόνο τρώνε από τα έτοιμα αλλά δεν τους φτάνουν κιόλας κι αφήνουν φόρους απλήρωτους. Κατά τ’άλλα η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο φορολογικό blitzkrieg ύψους 3,8δισ€ έως το 2018.  

Και φυσικά όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση και δεν έρχεται η πολυπόθητη δόση, τόσο πηγαίνει πίσω η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους , η άρση των capital controls αλλά και οι αποφάσεις της ΕΚΤ που θα εισάγουν τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Που στην ουσία σημαίνει ότι ο ουρανός της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να βρέχει ευρώ και εμείς θα κρατάμε περήφανα και με αξιοπρέπεια την ομπρέλα μας. 

Facebook Comments