«Η πιο κρίσιμη συζήτηση είναι αυτή για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη» υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι μετά από χρόνια λιτότητας και μέτρων, «ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για ανάπτυξη, επενδύσεις και απασχόληση».

Τόνισε παράλληλα, ότι η συμφωνία του καλοκαιριού προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, σημειώνοντας ωστόσο, ότι αυτό θα επιτευχθεί μόνο εφόσον υπάρξει αναπτυξιακή ώθηση.
Από την πλευρά του, ο κ. Κατάινεν διαμήνυσε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να βρεθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξή του.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, η Επιτροπή βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τις ελληνικές τράπεζες, με στόχο την αύξηση της χρηματοδότησης προς τις ελληνικές επιχειρήσεις και ιδίως τις μικρομεσαίες.
Κατόπιν της συνάντησης, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε μονόδρομο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και επισήμανε ότι «η Ελλάδα αξίζει τη σταθερότητα».

Kατάινεν: Στόχος η προώθηση επενδύσεων και θέσεων εργασίας

Στην προώθηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας εστίασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, αναφερόμενος στις αναπτυξιακές προοπτικές του Επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ.

«Σκοπός της επίσκεψής μου στην Ελλάδα είναι να συμβάλω στην προώθηση των επενδύσεων και στη δημιουργία επιχειρήσεων μέσω της αξιοποίησης του Επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ» δήλωσε από το βήμα της εκδήλωσης «Info Day» και πρόσθεσε ότι σ αυτό το πλαίσιο «θα συναντηθώ με εκπροσώπους των τραπεζών, δεδομένου ότι πάντα χρειαζόμαστε έναν ενδιάμεσο νομικό κρίκο για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αυτών».

Ο κ. Κατάινεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ρυθμό χρηματοδότησης των ΜμΕ, καθώς περισσότερες από 136.000 επιχειρήσεις λαμβάνουν στήριξη από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

«Θέλω λοιπόν, να ενθαρρύνω τις ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων για τη δημιουργία ΜμΕ, αλλά και τους ιδιώτες επενδυτές να έρθουν σε επαφή με τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εδώ στην Αθήνα, σε περίπτωση που χρειάζονται χρηματοδότηση» πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης σημείωσε ότι η επίσκεψη του Κατάινεν στην Ελλάδα αποτελεί «μια επιπλέον ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις στη χώρα μας με χρήματα που δεν προέρχονται ούτε από το ΕΣΠΑ, ούτε από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα».
«Είναι μια δυνατότητα ιδιωτικού δικαίου, δεν υπάρχει ποσόστωση, δεν περνάει κανείς από το κράτος, αλλά απευθύνεται απ ευθείας στην ΕΤΕπ» κατέληξε.

Facebook Comments