Οι πενήντα μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ έχουν μεταφέρει 1,4 τρισ. δολάρια σε φορολογικούς παραδείσους στην προσπάθειά τους να μειώσουν το ύψος του φόρου που καταβάλλουν, σύμφωνα με την οργάνωση Oxfam. Μέσω της πρακτικής της μεταφοράς κερδών σε άλλες χώρες οι οποίες δεν επιβάλλουν εταιρικό φόρο ή επιβάλλουν πολύ μικρό, πρακτική που νομικά δεν παραβιάζει τον νόμο ωστόσο είναι μεμπτή ηθικά, το αμερικανικό δημόσιο χάνει κάθε χρόνο 111 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Oxfam.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς τους, οι 50 μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες είχαν κέρδη ύψους σχεδόν 4 τρισ. δολαρίων μεταξύ 2008 και 2014, από τα οποία κατάφεραν να κρατήσουν περίπου το 25% μακριά από την αμερικανική εφορία. Το ίδιο διάστημα πλήρωσαν σε εταιρικούς φόρους 1 τρισ. δολάρια. Το ύψος του εταιρικού φόρου είναι στις ΗΠΑ 35%, ωστόσο μέσω της μεταφοράς μεγάλου μέρους των κερδών τους σε φορολογικούς παραδείσους οι μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες κατάφεραν να μειώσουν το ύψος του φόρου που πραγματικά καταβάλλουν στο 26,5%.

Ο μέσος Αμερικανός εργαζόμενος καταβάλλει στην εφορία το 31,5% του εισοδήματός του. Παράλληλα, το διάστημα 2008-2014 οι 50 μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες είχαν λάβει 11,2 τρισ. δολάρια σε ομοσπονδιακά δάνεια, κατά τη διάρκεια οικονομικών διασώσεων και σε εγγυήσεις που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη λήψη δανείων.

Το ποσό του 1,4 τρισ. δολαρίων που έχουν μεταφέρει οι 50 μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους όπως τα Νησιά Κέιμαν και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι είναι μεγαλύτερο από το ετήσιο ΑΕΠ Ρωσίας, Νοτίου Κορέας και Ισπανίας αθροιστικά.

Τα χρήματα αυτά βρίσκονται κρυμμένα σε ένα δίκτυο περίπου 1.600 θυγατρικών εταιρειών που έχουν την έδρα τους σε φορολογικούς παραδείσους. Στην κορυφή του καταλόγου της Oxfam με τις εταιρείες που έχουν μεταφέρει τα περισσότερα χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους βρίσκεται η Apple, η οποία έχει περίπου 181 δισ. δολάρια σε τρεις θυγατρικές της.

Η ιστορική αμερικανική εταιρεία General Electric (ένας εκ των ιδρυτών της το 1892 ήταν ο Τόμας Εντισον) βρίσκεται στη δεύτερη θέση του καταλόγου με 119 δισ. δολάρια αποθησαυρισμένα σε 118 θυγατρικές εταιρείες. Μεταξύ 2008 και 2014 η GE είχε υποστηριχθεί από το αμερικανικό δημόσιο με 28 δισ. δολάρια σε διάφορες μορφές, σύμφωνα με την Oxfam. Τρίτη ήταν η εταιρεία λογισμικού Microsoft με 108 δισ. δολάρια, ενώ μεταξύ των 10 πρώτων εταιρειών συγκαταλέγονται η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, η μητρική της Google και η Exxon Mobil, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ.

Facebook Comments