«Η Κομισιόν δεν προωθεί το σχέδιο για έκτακτα μέτρα» λέει ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο ΜΝΙ και το Euro2day.gr, ο οποίος παράλληλα τονίζει ότι μια τέτοια πρόταση θα εξεταστεί σοβαρά «μόνο εάν θέλουν όλα τα μέρη και σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση».

O πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία λέγοντας «Δώστε χρόνο στην Ελλάδα και την κυριότητα των μέτρων» καθώς «δεν είναι σοφό να βάζει κανείς χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Παραδέχεται ότι η διαφορά με το ΔΝΤ πρέπει να γεφυρωθεί, ότι το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα, αλλά τονίζει ότι δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ πάση θυσία.

Ο κ Γιούνκερ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύονται την Πέμπτη θα δικαιώσουν την Κομισιόν, κάτι που έχει αναφέρει στην κατ ιδίαν συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, όπως σημειώνει.

Αποκλείει το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος καθώς όλοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειές του, και υπογραμμίζει ότι όποιος τολμήσει να επαναφέρει το σενάριο Grexit «παίζει με τη φωτιά».

Διαμηνύει, δε, ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει τώρα και να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς είναι πολιτικό το θέμα και η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι προχωράει.

Αποκλείει επιπλέον το ονομαστικό κούρεμα του χρέους και αναφέρει ότι η επιλογή για “automatic reprofiling” θα εξαρτηθεί από τα άλλα σημεία της συμφωνίας.

Παραδέχεται επίσης πως ένας υπάλληλος της Κομισιόν έστειλε email στην ελληνική κυβέρνηση ότι η νομοθέτηση χωρίς την έγκριση των θεσμών είναι μονομερής ενέργεια και ότι δεν ενέκρινε το συγκεκριμένο email. Από την άλλη, όμως, παρότι ο ίδιος πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει, υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τις συνομιλίες.

 

Facebook Comments