Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να περιμένει τα επιτόκια της να παραμείνουν στα “τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα” για παρατεταμένη χρονική περίοδο και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να πετύχει την επιστροφή του πληθωρισμού πιο κοντά στον στόχο του 2%, υπογράμμισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Mario Draghi διαβεβαιώνοντας εκ νέου τις αγορές ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ευρωζώνη.

Την ίδια στιγμή ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ δεν έχει συζητήσει ποτέ το θέμα των “χρημάτων από ελικόπτερο”, επαναλαμβάνοντας τις προηγούμενες δηλώσεις του ότι είναι ένα θέμα που “έχει συζητηθεί σε ακαδημαϊκούς κύκλους και περιλαμβάνει μεγάλες δυσκολίες σε νομικό και οικονομικό επίπεδο”.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αύξησε παράλληλα την πίεση στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να βοηθήσουν στην τόνωση της ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται να δρομολογήσουν πολιτικές που θα είναι πιο φιλικές στην ανάπτυξη. “Για να επωφεληθούν πλήρως από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής, άλλες περιοχές της πολιτικής θα πρέπει επίσης να συμβάλουν με πολύ μεγαλύτερη αποφασιστικότητα”.

Facebook Comments