Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι όπως το ποδοσφαίρο είναι ένα παιχνίδι όπου αγωνίζονται 2 ομάδες και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί, έτσι και οι διαπραγματεύσεις για τα ελληνικά μνημόνια είναι υπόθεση 3 πλευρών ( Ευρώπη, ΔΝΤ και Ελλάδα) και στο τέλος γίνεται το χατήρι της Ουάσινγκτον.

Όταν στις 11 Φεβρουαρίου, ο Πόουλ Τόμσεν έγραφε σε blog του ΔΝΤ ότι για να βγαίνουν τα νούμερα – κατά την προσφιλή ρήση των τεχνοκρατών του Ταμείου – η Ελλάδα απαιτείται να λάβει μέτρα 9δις€. Εκεινη την εποχή , στο τραπέζι δεν είχαν καν πέσει τα 5,4δις€ από τους 3 πυλώνες της άμεσης φορολόγησης, της έμμεσης φορολόγησης ( παραμετρικές αλλαγές sic) και του ασφαλιστικού. 2 εβδομάδες μάλιστα μετά το άρθρο Τόμσεν , ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ξεκαθάριζε από το οικονομικό συνέδριο των Δελφών ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να λάβει μέτρα για το 2016  πλέον των 1,8δις€ που με την πρόσθεση κάποιων αποκλίσεων από τις προηγούμενες συμφωνίες θα άγγιζαν τα 2,5δις€. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον 1,8δις€ για τα έτη 2017-2018, σύνολο περίπου 4,3δις€. Είχε κατακεραυνώσει δε το ΔΝΤ λέγοντας ότι μετά από 6 χρόνια ανακάλυψαν στην Ουάσινγκτον ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει.

Λίγες ημέρες αργότερα , κατά τη διάρκεια των επαφών του Μαρτίου τα μέτρα αυγάτισαν στα 5,4δις€ για να έρθει το Eurogroup του Αμστερνταμ την Παρασκευή στη διάρκεια του οποίου κατάστη σαφές στον Ευκλείδη Τσακαλώτο (με μια και ενιαία φωνή από τους θεσμούς) ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δεχτει και ένα πρόσθετο πακέτο ασφαλείας 3,6δις€ με τον λογαριασμό να εκτοξεύεται στα 9δις€.

Πλέον και μέχρι την Μ. Πέμπτη ο στόχος είναι τριπλός. Συμφωνία για τα 5,4δις€ στην οποία όλες οι πλευρές παραδέχονται είναι κοντά.

Συμφωνία στη λίστα με τα μέτρα του πακέτου ασφαλείας τα οποία όμως θα είναι ακόμη πιο δυσκολα διαχειρίσιμα πολιτικά καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες θα περιέχουν μειώσεις σε κύριες συντάξεις και μισθούς στο Δημόσιο. Και η τρίτη συμφωνία πρέπει να αφορά το μηχανισμό ενεργοποίησης των συγκεκριμένων μέτρων που σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάνρτ πρέπει να είναι αυτόματος ώστε να αποφεύγοται οι υποκειμενικές εκτιμήσεις. Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο , η Ελληνική Βουλή δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά καθώς τα συγκεκριμένα μέτρα θα ενεργοποιηθούν μόνο εφόσον δεν υλοποιούνται οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι, και ήδη αναζητείται λύση.

Εφόσον υπάρξουν τα παραπάνω στοιχεία τότε ένα ακόμη Eurogroup θα συγκληθεί προκειμένου να επιβεβαιώσει την συμφωνία και ταυτόχρονα να εκκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Facebook Comments