Σύμφωνα με τον Άλμπερτ Άινσταϊν, ως παραφροσύνη ορίζεται το να κάνεις συνεχώς το ίδιο πράγμα περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα.

Το απόγευμα της Τρίτης – και μετά από μόλις 30’ συνομιλιών με τους θεσμούς – η αξιολόγηση ξαναβρήκε τοίχο. Αυτή τη φορά θέμα σύγκρουσης δεν ήταν τα 5,4δις επιπλέον μέτρων αλλά ο περιβόητος «μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης». Στην ουσία, πρόκειται για τα επιπλέον 3,6δις€ των επιπλέον 5,4δις€ τα οποία η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να τα νομοθετήσει εκ των προτέρων.

Ως μη γενόμενες η διαπραγμάτευση Βαρουφάκη – που «βραβεύτηκε» από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ως η χειρότερη του 2015 – και η επιλογή για πολιτική διαπραγμάτευση στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ πριν μια εβδομάδα που φούσκωσε το λογαριασμό κατά 3,6δις€, η κυβέρνηση «πρωτοτυπεί» και ξαναπαίζει το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Μόνο που αυτή τη φορά σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο όπως διαπιστώνουν στελέχη της.

Κάπως έτσι κι εντός των επόμενων ωρών σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σύμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προκειμένου να του ζητήσει την άμεση σύγκλιση Έκτακτης συνόδου Κορυφής. Στόχος; Να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του Ιουλίου. Όπως είναι ευνόητο, έκτακτο Eurogroup ΔΕΝ πρόκειται να συγκληθεί την Μ. Πέμπτη όπως ήταν ο αρχικός στόχος. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα διεξαχθεί την πρώτη εβδομάδα του Μαίου με τον εκπρόσωπο του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μισέλ Ρέινς, να σχολιάζει μέσω twitter ότι πλέον μετατίθεται η συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, το πακέτο προληπτικών μέτρων και το χρέος σε επόμενο στάδιο.

Ταυτόχρονα με την πολιτική διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση επέστρεψε και σε κάτι άλλο αγαπημένο. Την άσκηση πολιτικής δια των λεγόμενων nonpaper. Σε αυτό η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι από τα 5,4δις€ τα 2,8δις€ έχουν ήδη ληφθεί, το οποίο είναι απολύτως ανακριβές. Τόσο η φορολογική αναδιάρθρωση, όσο και οι έμμεσοι φόροι αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των διατάξεων του ασφαλιστικού θα ψηφιστούν μετά τις γιορτές.

Στο non paper η κυβέρνηση διατείνεται ότι έχει κατοχυρώσει τις κόκκινες γραμμές της, επίσης ανακριβές. Από το “η συμφωνία θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα” του πρωθυπουργού φτάσαμε στο μνημόνιο 3.5, οι κύριες συντάξεις όντως μειώνονται με τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, το αφορολόγητο υποχώρησε κατά 600€ για τον άγαμο ενώ σύμφωνα με το παρανοϊκό νέο φορολογικό σύστημα επιβαρύνονται τα εισοδήματα από 8.900€ έως 27.000€ και ελαφραίνονται αυτά από 28.000€ έως 43.000€.

Στο non paper η κυβέρνηση συνεχίζει να αποδίδει στο ΔΝΤ το ρόλο του δράκου στο παραμύθι. Αυτό που δεν μας λέει είναι ότι και κάμποσες ακόμη Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και η ΕΚΤ ζητούν (όπως και η Ουάσινγκτον) να νομοθετηθούν τα προληπτικά μέτρα των 3,6δις€ από τώρα.

Και μέσα σε όλα, φουντώνει και η φημολογία περί παραίτησης του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Μάλλον γιατί σύμφωνα και με το κυβερνητικό non paper, η διαπραγμάτευση βαίνει ….καλώς.

Facebook Comments